Případ podvodu, v němž jde o neskutečných 2,4 miliardy korun, měl na starosti kontroverzní soudce Kamil Kydalka. Ten hned na úvod hlavního líčení, které mělo začít v pondělí v 10:00, všechny přítomné překvapil: „Já 3. listopadu odcházím do důchodu, takže hlavní líčení odročuji na neurčito za účelem předání spisu jinému soudci. To je pro dnešek všechno,“ nechal se slyšet. Kauzu tak dostane na stůl nový soudce, který se bude muset se spisem seznámit. Vzhledem k tomu, jak rozsáhlý je, v kauze totiž figuruje množství peněz a takřka čtyři tisíce poškozených, je pravděpodobné, že to ještě potrvá. Začátek kauzy se tak odsune o další měsíce, ne-li roky.

„Že jsem překvapen, se nedá říct. Akorát se v současné době vyjadřovat nebudu, vyjádřím se soudu,“ řekl pak novinářům před soudní síni obžalovaný Jakub O. „Respektuji to, co se stane v soudní síni. Pokud objektivní skutečnosti brání zahájení hlavního líčení, pak to respektuji,“ řekl obhájce obžalovaného, jenž zastupoval mj. také Václava Kočku, Vlastimil Rampula. „Klienti odmítají vinu, byli připraveni se hájit. Důkazy si podle mého názoru řádně připravili, pokud by dnes bylo zahájeno líčení a došlo by na výslech obžalovaných, tak by jistě k věci nějaké informace poskytli,“ dodal.

O co v celé kauze jde?

Když v roce 2016 tehdy dvacetiletý samozvaný finančník Jakub O. založil svoji firmu, měl zřejmě jeden jediný cíl. Zbohatnout. Jakub O. spolu s dalšími dvěma společníky zneužili registraci, kterou firma měla u České národní banky (ČNB). Ta jí sice dovolovala nabízet investiční služby, ale pouze úzkému okruhu příbuzných a známých, a to do maximálního počtu dvaceti osob. Trojice společníků si ale s nějakými pravidly nelámala hlavu a svůj pochybný byznys rozjela na plné obrátky.

Podvod za miliardy

Během čtyř let společníci podvedli nejméně 3757 lidí a 162 firem, přičemž z klientů vylákali neuvěřitelné 2,4 miliardy korun. Jakub O. i jeho spolupracovníci si svůj život na vysoké noze užívali plnými doušky, luxusní auta, jachty, šperky i prvotřídní alkohol byly u všech tří denním chlebem. Úspěchem svého syna Jakuba se dokonce na sociálních sítích ráda chlubila i jeho matka Jitka O. Český „Vlk z Wall Street“ ale brzy narazil.

Neoprávněně, soustavně, široké veřejnosti a hlavně pod nepravdivou záminkou nereálného zhodnocování vkladů na finančním trhu – což ČNB a poškozeným klientům společnosti J. O. Investment záměrně zatajili – prostřednictvím vytvořené sítě zprostředkovatelů nabízeli investice na světových burzách v USA, Evropě a Asii,“ popsalo skutek vrchní státní zastupitelství.

Firma svým klientům nabízela zhodnocení peněz prostřednictví světových burz, a to až do výše 30 %, nejmenší možný vklad byl pak 100 tisíc korun. Firma ale nic neinvestovala, pokud nějaké finance svým klientům vyplácela, bylo to pouze na základě tzv. „Ponziho schématu“, na jehož principu fungují společnosti známé jako „pyramida“ nebo „letadlo“. Firma zkrátka část peněz získaných od nových klientů některým klientům vyplatila, aby si zachovala tvář, a mohla tak podvádět dál.

Až 10 let za mřížemi

Pokud se vina prokáže, může soud tři společníky, kteří jsou obžalováni z podvodu a z úmyslné legalizace výnosů z trestné činnosti, poslat za mříže až na deset let, hrozí jim také propadnutí veškerého majetku.

V případu je obžalovaná i matka majitele firmy Jitka O., která je policistkou na Krajském ředitelství policie hlavního města Prahy. Státní zastupitelství ji viní, že během synova podnikání od něj přijala částku ve výši nejméně 3,5 milionu. Peníze jí měl posílat z firemního účtu, přestože matka nebyla ani investorem, ani zaměstnancem firmy. Za tyto peníze si Jitka O. koupila řadu luxusních věcí, mimo jiné i mercedes. Obžaloba ji viní z nedbalostního praní špinavých peněz, za které hrozí maximálně tříleté vězení.

Firma skončila v konkurzu. Mezi jejími klienty byla i celá řada profesionálních českých sportovců.

Video
Video se připravuje ...

Kriminalisté zajistili majetek v hodnotě přes miliardu korun. Policie České republiky

Fotogalerie
37 fotografií