Počátek celého údajného podvodu, z nějž kriminalisté viní tři muže, se datuje k roku 2016, kdy Jakub O. (24) založil firmu J. O. Investment. Svým investorům sliboval 30% až 100% zhodnocení vkladů. Na výhodnou nabídku podle mluvčího NCOZ Jakuba Ibeheje kývlo 2060 lidí a další poškození se průběžně hlásí. „Kriminalisté NCOZ došli k závěru, že organizátor této trestné činnosti a jeho dva společníci žádnou investiční činnost nevykonávali a vylákané finanční prostředky měli používat výhradně pro svoji spotřebu, především k nákupu nemovitostí, luxusních vozidel a luxusního zboží,“ uvedl Ibehej.

Jedním z těch, kdo má v případu obstavený majetek, je právě Jakub O., kriminalisté zaplombovali také majetek firmy ŠoPet s.r.o., za niž vystupuje 38letý Petr Š., a majetek firmy J.T. Martin, za kterou jedná 39letý Martin H. Hodnota obstaveného majetku sahá k miliardě korun.

Auta v hodnotě bytů

Z fotografií, které kriminalisté v půli února zveřejnili, je zřejmé, že obviněným zabavili kupříkladu BMW M4 ve verzi CS, která podle serveru Autorevue.cz stojí 3 miliony korun. Následovalo italské SUV Maserati Levante SQ4 za necelé 2 miliony korun, kabriolet Mercedes-Benz třídy S od 4 milionů korun a Ferrari 408 za více než 5 milionů korun. Podle Autorevue.cz je však nejdražší SUV Rolls-Royce Cullinan, kterým se vozí opravdová smetánka. Za jezdící luxus majitel obvykle utratí přes 15 milionů korun.

Byty po Praze

Na nemovitostech trojice mužů také nešetřila a kupovala zejména novostavby, jak vyplývá z katastru nemovitostí. Nejvíce ze všech utrácel Jakub O., který v Praze koupil dva byty a jeden luxusní dům v Horních Počernicích. Za novostavbu u golfového hřiště zaplatil 20 milionů korun, právě tady parkovaly některé zabavené „sporťáky“. Dále vlastní byt v Holešovicích, jenž nakoupil za 4,5 miliony korun. V roce 2019 pořídil také byt 4+kk ve Vodičkově ulici, nedaleko Václavského náměstí. Všechny nemovistosti mu byly policií obstavené, kromě prázdného pozemku ve Vrchotových Janovicích.

Martin H. pořídil na svou firmu byt v Braníku za 11,5 milionů, jenž je v případu také zaplombovaný. Policie obstavila také majetek firmy ŠoPet, jejímž jednatelem je Petr Š. Ta si v dubnu 2018 pořídila byt v Milotické ulici na Zličíně za 7,6 milionu, o pár měsíců později k němu přidala i byt v Tulešické, za nějž zaplatila 4,6 milionu korun. Obstaveny má firma i dva byty na Smíchově, které koupila za 10,2 milionu. Zaplombován je i byt na Vinohradech, který jednatel firmy daroval své manželce. 

Video
Video se připravuje ...

Kriminalisté zajistili majetek v hodnotě přes miliardu korun. Policie České republiky

„Budeme se bránit“

Na dotazy Jakub O. nereaguje, podle MF Dnes, která zabavené nemovitosti zmapovala jako první, ale svým klientům poslal e-mail, v němž obvinění potvrdil. Považuje ho ale za nezákonné a hodlá se bránit.

Blesk.cz krátce po zveřejnění případu kontaktoval matku Jakuba O., ta o něm ale mluvit nechtěla. „Doufám, že chápete, že se k tomu nebudu vyjadřovat,“ řekla. Na sociálních sítích se přitom chlubila luxusem - zveřejňovala drahé dary od syna i fotografie z okázalých dovolených.

Lidem z okolí je Jakubových rodičů líto. „Muselo je to sebrat, hlavně mámu, ta se v něm viděla. Byla pyšná na to, jak je šikovný obchodník. Sama si dost dopřávala, dovolené, různé procedury, pivní lázně a tak. Ale za čí peníze, to nevím,“ prozradila Blesku v únoru žena ze sousedství rodiny Jakuba O.

Fotogalerie
64 fotografií