Počátek celého údajného podvodu, z nějž kriminalisté viní tři muže, se datuje k roku 2016, kdy Jakub O. (24) založil firmu J. O. Investment. Svým investorům sliboval 30% až 100% zhodnocení vkladů na světových burzách v USA, Evropě i Asii. Policie tvrdí, že firma fungovala obdobně jako pyramidové hry, takže klientům vyplácela peníze z finančních prostředků jiných klientů.

Jedním z těch, kdo má v případu obstavený majetek, je právě Jakub O. Kriminalisté zaplombovali také majetek firmy ŠoPet s.r.o., za niž vystupuje 38letý Petr Š., a majetek firmy J.T. Martin, za kterou jedná 39letý Martin H. Hodnota obstaveného majetku sahá k miliardě korun.

Obvinění údajně ve skutečnosti nic neinvestovali a vylákané peníze používali hlavně na nákup drahých aut a dalších věcí či domů. V únoru policie uváděla, že poškozených je nejméně 2060 a škoda přesahuje miliardu. Už tehdy předpokládala, že obě čísla podstatně vzrostou. 

Video
Video se připravuje ...

Kriminalisté zajistili majetek v hodnotě přes miliardu korun. Policie České republiky

Škoda 2,3 miliardy!

„V těchto dnech policisté NCOZ rozšířili trestní stíhání všech tří již dříve obviněných osob pro spáchání zvlášť závažného zločinu podvodu. Počet poškozených totiž vzrostl o dalších 2 500 fyzických a právnických osob, přičemž těmto poškozeným měla být způsobena škoda přesahující 1,5 miliardy korun. Celkově způsobená škoda tak pravděpodobně přesáhne částku 2,3 miliardy korun,“ uvedl Ibehej.

Policisté při řadě domovních prohlídek zajistili auta luxusních značek jako Bentley, Maserati či Ferrari nebo hodinky švýcarské značky Rolex. Našli také investiční cihly zlata a dalších drahých kovů či vysoké částky v hotovosti v korunách i eurech nebo dolarech. Celková hodnota zajištěného majetku je zhruba 1,3 miliardy korun.

Případ dozoruje pražské vrchní státní zastupitelství. Obvinění nejsou ve vazbě, v případě prokázání viny jim hrozí až desetileté vězení. Soud rozhodl, že poškození mohou uplatňovat svá práva pouze prostřednictvím společného zmocněnce. Policisté v březnu vyzvali oběti podvodu, aby se jim hlásily jen písemně a aby nepodávaly vlastní trestní oznámení, protože by to prodloužilo trestní řízení.

Fotogalerie
46 fotografií