Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Soud vydal do USA Inda, který plánoval atentát. Krok musí posvětit ministr Blažek

Autor: ČTK - 
11. ledna 2024
13:22

Pražský vrchní soud souhlasil s vydáním indického občana Nikhila Gupty do USA, kde čelí obvinění ze spiknutí s cílem zavraždit vůdce sikhských separatistů v New Yorku. Uvedl to dnes server Seznam Zprávy s odkazem na justiční databázi infosoud. Pro vydání je potřebný ještě souhlas ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS).

Gupta byl zadržen loni v červnu v Praze na základě americko-české extradiční smlouvy. Nyní je podle serveru v pražské pankrácké věznici. Vrchní soud potvrdil rozhodnutí soudu prvního stupně v tomto týdnu v neveřejném jednání, píše server. „Nemáme zatím potvrzeno, že bylo usnesení doručeno všem procesním stranám, z toho důvodu nemůžeme blíže rozhodnutí komentovat,“ uvedla mluvčí pražského vrchního soudu Kateřina Kolářová.

Až 20 let vězení

Guptovi hrozí za čin, z něhož je obviněn, až 20 let vězení. Po příletu do Česka odmítl, že je zapleten do něčeho, co stojí v obvinění. Podle serveru Gupta tvrdí, že si ho americká policie s někým spletla. „Nyní, po rozhovoru se svým obhájcem, jsem zjistil, že nejsem stejnou osobou, po které USA pátrá,“ napsal Gupta do dopisu, který poslal Městskému státní zastupitelství v Praze. Při výslechu v Česku se Gupta bránil i tím, že 100.000 dolarů, které měl za vraždu zaplatit, ani nemá. Prvoinstanční pražský městský soud ale na konci listopadu uvedl, že extradiční materiály jsou úplné a identifikace Gupty je jednoznačná.

Indický nejvyšší soud minulý týden odmítl žádost podanou Guptovým jménem, aby zasáhl v jeho prospěch. Podle soudu jde o citlivý případ a je na indické vládě, aby se rozhodla, zda bude v případu intervenovat, informoval zpravodajský server BBC News. Indický list The Hindu před nynější návštěvou českého premiéra Petra Fialy (ODS) v Indii napsal, že věc by mohla být předmětem rozhovorů indických představitelů s Fialou.

Newyorská prokuratura v listopadu uvedla, že Gupta organizoval atentát na amerického občana indického původu, který se veřejně zasazoval o vytvoření svrchovaného státu sikhů. Atentát se podařilo zmařit. Guptu podle amerických úřadů najal nejmenovaný indický vládní zaměstnanec, který měl na starosti bezpečnostní a zpravodajské záležitosti.

České úřady podle prokurátora Guptu zadržely 30. června. Kdo byl cílem útoku, americká prokuratura neupřesnila. Američtí činitelé ale uvedli, že šlo o sikhského předáka Gurpatwanta Singha Pannuna, americko-kanadského občana, kterého indická vláda považuje za teroristu.

Video  Muž při hádce pobodal partnerku, ta zemřela. Policie ho přivádí k soudu, který bude rozhodovat o vazbě.  - Romana Vébrová
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi