Minulé vedení městské části vypsalo výběrové řízení loni v říjnu. „Přivítáme takové komerční projekty, které vhodným způsobem posílí ‚genius loci‘ nebo propojení místa s významnými osobnostmi české kulturní sféry,“ řekl tehdy bývalý radní pro majetek a bytovou politiku David Bodeček (Piráti). Tomu byl také uzpůsoben bodový systém, který měl 4 části. Poloviční váhu pak měl bod o účelu nájmu a přínosu projektu danému místu. Všechny parametry pro výběrové řízení byly rozvrženy následovně:

·        účel nájmu, význam a přínosy projektu (50 %),

·        výše nájemného a doba nájmu (35 %),

·        realizace kompletního stavebně-technického záměru (10 %) a

·        stavební úpravy v podkroví (5 %).

Přihlásilo se 11 zájemců. Jedenáctý byl z výběrového řízení vyloučen, protože jeho nabídka nebyla zabezpečena proti výměně jednotlivých listů, a mohlo tak dojít ke zneužití. Mezi zájemci byli převážně provozovatelé z kulturní nebo gastronomické oblasti. Radní Jan Votoček (TOP 09) na svém webu napsal následující: „Fakt je, že za třemi z pěti postupujících žadatelů stojí Ambiente a liší se jen koloritem využití podkroví. S Michalem Cabanem (radní, který má na starosti kultivaci a oživení památkové rezervace - KOPR pozn. red.) jsme se shodli na tom, že nic takového Malostraňáci nepotřebují – exkluzivní restauraci s nějakými obrázky či figurkami, kam si budou moct dovolit zajít tak jednou ročně na oslavu. Podle nás by tam měla být nízkocenová rybí restaurace.“

Zrušeno

Nové vedení tedy výběrové řízení zrušilo. Starosta Prahy 1 Petr Hejma (STAN) k tomu uvedl: „Žádná z předložených nabídek stoprocentně nesplnila zadání a navíc si podle nás tento důležitý projekt zasloužil participaci občanů a diskusi s nimi, rozhodli jsme se proto výběrové řízení zrušit.“ Nyní se podle starosty v objektu nechá provést stavebněhistorický průzkum, dále je v plánu setkání s občany a chystá se i anketa.

Bývalý radní městské části pro majetek a nynější předseda kontrolního výboru David Bodeček (Piráti) na facebooku uvedl, že příprava výběrového řízení zahrnovala jednání se všemi stranami v zastupitelstvu. Proti dříve vypsané soutěži z roku 2017 byly podle něj nyní předložené nabídky pestřejší a pro městskou část ekonomicky výhodnější. Radní podle něj soutěž zrušili bez důkladného prostudování všech nabídek. Podpořil ale myšlenku zapojení veřejnosti a uvedl, že by stála za zvážení vlastní finanční investice do objektu.

Nespokojenost místních

Pod facebookovým statusem Davida Bočka se proti zrušenému výběrovému řízení zvedla vlna nevole místních občanů. Petra P. si nebrala servítky vůbec. „Jedním slovem neschopnost. Kdy si naše radnice uvědomí, že P1 není jejich osobní majetek, a začnou jednat v jejím zájmu a zájmu jejích občanů. Ta vaše hamižnost a politikaření nás tu zničí nebo nás odtud vyžene.“ Filip Lachmann pak napsal svoji zkušenost z jednání výboru KOPR. „Michal Caban na výboru KOPR prosazoval divadlo loutek jeho známého, tak snad nic takového nedopadne. Sám jsem prosazoval, aby domek P1 opravila a udělala z něj multifunkční komunitní prostor.“ A někteří danou situaci berou s humorem Čechům vlastní: „Což je dobře, aspoň budou mít vodníci klid,“ napsal pod status s oznámením o zrušení výběrového řízení Jan L.

Legendární domek

V roce 1974 v domě natáčel režisér Václav Vorlíček komedii „Jak utopit doktora Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách“, v němž hrály herecké celebrity jako Vladimír Menšík, Miloš Kopecký, Libuše Šafránková, František Filipovský, Zdeněk Řehoř, Eva Hudečková a Míla Myslíková. Podle scénáře se měl dům bourat, protože byl příliš vlhký. To ale vyhovovalo slavné vodnické rodině. Podle filmové historičky z Národního filmového archivu Marie Barešové: „Autor předlohy Petr Markov vycházel z každodenní reality, kdy občané v socialistickém Československu toužili po novém bydlení, které nabízela panelová výstavba. Rodina vodníků žila ve vlhkém Rybářském domečku, který jim vyhovoval, oproti suchému panelovému bytu, do nějž se ve filmu stěhují.“