Součástí projektu nového pavilonu goril je budova o rozměrech přibližně 56 krát 56 metrů, výběh s jezírky, místnost ve stylu africké školy či venkovní vyhlídka. Převážně přízemní stavba má co nejvíce splynout s okolním prostředím. „Venkovní amfiteátr se sedacími schody umožní pohodlné posezení, pohled na gorily ve venkovním výběhu a nabídne také místo pro konání osvětových a společenských akcí,“ sdělila Edita Novotná, mluvčí společnosti Starbag, která pavilon buduje.

Ve výběhu budou imitace stromů tvořené stříkanou betonovou konstrukcí, v interiéru budou iluzorní malby. Součástí projektu je výstavba přístupové lávky přes ulici Pod Hrachovkou.

Už se staví

Zahájeny byly i výkopové práce na stavební jámě, opěrných stěnách výběhů a hrubých terénních úpravách. Na výše zmíněné práce naváže pokládka venkovní a vnitřní kanalizace a výkopy pro základovou desku. „Následovat budou betonáž základové desky, stěn a stropu pavilonu,“ uvedla Novotná.

Stěhování kvůli velké vodě

Pro výstavbu nového pavilonu goril se Zoo Praha rozhodla kvůli zkušenostem z povodní v letech 2002 a 2013. Současný pavilon je v nejnižší části zahrady, která byla při záplavách v roce 2002 zatopena a zemřel gorilí samec. Při povodních v roce 2013 je zoo přemístila do protipovodňové věže a chovatelé je jezdili krmit ve člunu.

V pražské zoo je v současnosti osmičlenná skupina goril, o které se střídavě stará šest lidí. O jejich popularitě svědčí i to, že lidé přispěli na nový pavilon téměř 36 miliony korun.

Fotogalerie
33 fotografií