Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Ředitel pražské zoo o tragickém požáru v pavilonu opic: Pitomé lampiony štěstí!

Autor: VaB, ČTK - 
2. ledna 2020
06:14

Jen několik minut po Novém roce postihla zoologickou zahradu v německém Krefeldu obrovská tragédie. Požár, který podle posledních informací způsobily tři lampiony štěstí, si vyžádal ohromné ztráty. Zemřelo přes třicet šimpanzů, goril a orangutanů. Ředitel pražské zoo Miroslav Bobek se k incidentu vyjádřil a nešetřil silnými slovy.

Přesně 41 minut po silvestrovské půlnoci vyjížděli hasiči do Krefeldu v Severním Porýní – Vestfálsku k ohromnému požáru v tamní zoo. Plameny zasáhly pavilon opic ve stylu tropického skleníku, který se pro veřejnost otevřel v roce 1975. 

Na rozloze dvou tisíc metrů čtverečních v něm žili orangutani, šimpanzi, gorily, kosmanovití nebo různé druhy ptáků. Po téměř hodině usilovného hašení oznámila zoo zdrcující zprávy. V pekelné spoušti zahynulo více než 30 zvířat! „V pavilonu opic nezůstala naživu žádná zvířata,“ uvedla brzy ráno Zoo Krefeld na svém facebooku.

Škoda, kterou požár způsobil, se vyšplhala řádově na miliony eur (desítky až stovky milionů korun). Podle ředitele zoo Wolfganga Dresslera je to nejtěžší den v historii zoo. Na znamení smutku se oblékl do černého. 

Hasičům se před požárem podařilo zachránit jen dva šimpanze. Utrpěli jen lehké popáleniny. Oheň nepoškodil výběh pro gorily, který s pavilonem sousedí, a tamní sedmičlenné gorilí rodině se nic nestalo.

Na místě našli lampiony štěstí

Požár pavilonu opic pravděpodobně způsobily tří létající lampiony štěstí, které se našli na místě činu s ručně psanými novoročními přáními. Přitom od roku 2009 je jejich vypouštění v Severním Porýní-Vestfálsku, kde Krefeld leží, zakázáno. Policie vyzvala osoby, které lampiony vypustily, aby se jí přihlásily, což pro ně bude polehčující okolnost. 

Ředitel pražské zoo Miroslav Bobek se na svém facebookovém profilu k ohromné tragédii vyjádřil. „A to všechno kvůli pitomým lampionům štěstí!“ nešetřil kritikou.

I jeho zoologická zahrada má s lampióny nehezkou zkušenost. „Lampion štěstí, který dnes ráno uvízl na plotě našeho dvora. Stačilo pět metrů a dopadl na hromadu suchého okusu,“ popsal Bobkův kolega. „Komentovat to raději ani nebudu, ale poprosím o sdílení. Snad se alespoň někdo z těch, kdo se tímto způsobem baví, nad svým počínáním zamyslí,“ vyjádřil se ředitel Bobek. 

sigmae ( 3. ledna 2020 00:44 )

máš recht

koment ( 2. ledna 2020 21:41 )

Lampiony štěstí jsou pitomé, ale chovat se ke zvířatům tak, že jejich zbytky přežívají v zoologických zahradách je taky smutné.
Ve volné přírodě by měli šanci utéct

Altingerka ( 2. ledna 2020 20:26 )

Tak hlavně zapalujte svíčky a noste plyšové opičky na místo činu!

e.lesanova ( 2. ledna 2020 18:54 )

To je jedno, jestli se jedná o plastové balónky, lampiony, lodičky, rachejtle atd....lidi čím dál méně používají SVŮJ rozum, jdou se stádem....a všechny tyhle "kraviny" jsou jen jeden velký BYZNYS....

Monikay ( 2. ledna 2020 15:12 )

vždy mi přišlo divné vypouštět takto nechráněný oheň

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání