Již několik měsíců se mohou Holešovice chlubit tím, že se jim po městské části potuluje zeleně zbarvený papoušek. Na pár měsíců se něčím podobným mohli chlubit i obyvatelé Prahy 6, kteří červeno-růžového opeřence vídali všude možně. Třeba 8. listopadu se vydal na parkoviště k hotelu, o pět dní později zabloudil na balkon na Paťanku, 16. listopadu se zatoulal k automyčce na Podbabské a 22. listopadu zase vyrazil k podbabskému nádraží.

Papouška původem z Austrálie podle mluvčí pražské městské policie Ireny Seifertové několikrát chytili strážníci, převezli do měcholupského útulku a následně vrátili majitelům. Útěk v úterý 29. ledna byl pro opeřence poslední, srazilo jej totiž auto. „Měl to hned za sebou, odnesla jsem ho z vozovky. Leží na trávníku hotelu Internacional. Informaci jsem předala městské policii,“ uvedla svědkyně nešťastné nehody. Na místo vyrazili podle Seifertové již tradičně i strážníci, ale než stačili dojet, obdrželi oznámení, že došlo ke srážce.

Zanedbání péče?

„Hlídka se po příjezdu snažila několikrát zkontaktovat majitele. Bohužel bezúspěšně, všechna volání byla vytípnuta. Kontakt na majitele měli, papoušek jim byl důvěrně znám, navíc byl očipován, takže kontakt na majitele byl k dispozici i v našem útulku. Papoušek byl následně odvezen v asanačním boxu do trojského útulku,“ prozradila mluvčí strážníků.

Na svého papouška se nedůsledný majitel již nepodivá. Podle veterinároního zákona se nesmí mrtvé zvíře již vydávat. Navíc to může mít pro vlastníka nepříjemnou dohru: „Zaměstnanci útulku budou  oznamovat správnímu orgánu  - příslušné městské části, stejně jako veterinární správě, podezření na týrání, zanedbání péče, s následkem smrti zvířete,“ řekla Seifertová. Podle trestního zákoníku za to hrozí až šest měsíců odnětí svobody.

Podle mluvčího Prahy 6 Ondřeje Šrámka se úřad věcí zatím nezabývá: „Podnět k uvedenému případu jsme neobdrželi, pouze oznámení městské policie o podezření z přestupku, tudíž jsme ho ani nemohli řešit,“ uvedl mluvčí.

Fotogalerie
4 fotografie