Náramky lidem přicházejí do schránek měsíc před koncertem. Stejně jako u podobných akcí jsou i ty na koncert Rolling Stones nepřenosné, a pokud si ho člověk jednou nasadí, znovu už ho nepoškozený nesundá. Proto pořadatelé doporučují nasadit si náramek před příjezdem na koncert.

RFID náramky

Organizátoři ovšem varují před tím, aby si návštěvníci své náramky nasazovali předem. Jejich součástí je totiž Radio Frequency identification (RFID) čip. Ten bude lidem sloužit i jako peněženka. Návštěvníci zároveň musí počítat s tím, že za klasické peníze si v areálu nic nekoupí. Svůj účet si pouze budou moci dobít u speciálních stanic, které na místě budou.

RFID náramek funguje na bázi bezkontaktních identifikátorů, které fungují na rádiových frekvencích. Každý náramek bude obsahovat svou originální frekvenci, díky které bude návštěvník vpuštěn do areálu koncertu. „Je to rychlejší a méně problémové, než třeba čárové kódy na vstupenkách,” vysvětlil Serge Grimaux, který je organizátorem koncertu.

V praxi to vypadá tak, že člověk pouze přiloží čip na náramku ke čtečce a je vpuštěn do areálu. Pro lepší orientaci v areálu budou náramky odlišeny barevně. Zároveň jedině skrze ně bude možné v areálu platit například za občerstvení.

Co byste měli o RFID náramku vědět

  • Slouží jako vstupenka i jako peněženka
  • V areálu letiště během koncertu nic nezaplatíte klasickými penězi, ty si ale u automatů můžete dobít na náramek
  • Náramky si můžete dobít předem přes internet.
  • Pokud neutratíte vše, budou vám peníze vráceny (Nejmenší vrácená částka je 45 korun a za vrácení se účtuje poplatek 50 korun nejnižší vratná částka tak je 95 Kč)

Zkušenosti s náramky

Pro řadu návštěvníků to může být novinka, technologii ale mohou znát návštěvníci festivalu Brutal Assault. „Je to podobné, jako kdyby se dalo platit jenom kartou,“ popisuje technologii Petra, která se s ní seznámila právě na festivalu. „Přijdete ke stánku, pípnete si a dostanete, co chcete,“ dodává.

Lepší možností podle ní ovšem stále jsou normální peníze. Důvod je jednoduchý – člověk má o stavu svých financích lepší přehled. „Obecně to podle mne není špatný nápad, ale na jednodenní akci se mi to zdá jako zbytečná komplikace,“ uzavírá své zamyšlení Petra.

Cestování jedině MHD

Organizátor akce předem varuje, že autem se na místo konání koncertu nebude možné dostat. Návštěvníci totiž nebudou mít k dispozici žádné parkoviště. Z toho důvodu se organizátor domluvil s Dopravním podnikem hl. m. Prahy o nejideálnějším řešení.

Linky metra budou jezdit až do dvou hodin do rána, namísto do půlnoci „Předpokládaný konec koncertu by měl být ve 23 hodin,” vysvětlil Grimaux. „Lidé tak budou mít dost času na to, dostat se na metro. Dopravní podnik přislíbil maximální spolupráci a garantoval, že všichni lidé, kteří se budou chtít dostat na koncert i zpátky, se mohou na MHD spolehnout.”

Bez deštníku, leda s pláštěnkou

K velkolepé události se váže i několik bezpečnostních opatření. Nejdůležitějším je bezesporu to, že pořadatelé nedoporučují vézt s sebou na koncert předměty větší než je formát papíru A5 čili 10-15 cm. V případě deštivého počasí si tak nebudete moci s sebou vzít ani deštník. „Mick Jagger s Keithem Richardsem jej mít také nebudou,” uvedl s úsměvem Grimaux. Pláštěnky s sebou ale mít můžete.

Video
Video se připravuje ...

Ochutnávka toho, jak to i ve svých letech dokáže legendární kapela rozparádit. David Zima

Zároveň pořadatelé předem varují, že na místě nebudou žádné šatny nebo úschovny. Lidé si tak s sebou musí vzít opravdu jen to nejnutnější. A ačkoliv jsou vstupenky dlouho v prodeji, ti, kteří by se odhodlali na koncert jít i v den konání, mají podle pořadatelů stále šanci. Prozatím se očekává účast minimálně 50 tisíc návštěvníků.

Bezpečnostní opatření

Situaci nehodlají podcenit strážci zákona. Policie připravuje v souvislosti s prvním červencovým týdnem celou řadu bezpečnostních opatření,” sdělila Blesk.cz mluvčí Policie ČR Andrea Zoulová. „Přípravy jsou tzv. v plném proudu, kdy pražská policie komunikuje velice úzce s pořadateli jednotlivých akcí a nastavuje parametry jednotlivých bezpečnostních opatření.” Mluvčí Městské policie hl. m. Prahy Irena Seifertová uvedla, že strážníci poskytnou maximální součinnosti Policii ČR.

Předskakovat bude Pražský výběr

Lidé začnou být vpouštěni do areálu ve dvě hodiny odpoledne. Samotný koncert by měl začít až v 18, kdy jej zahájí coby předskokan kapela Gotthard ze Švýcarska. V 19 hodin je pak vystřídá tuzemská legenda Pražský výběr. „Nikdy bych tomu nevěřil a přesto se to stalo. Pro mne je to snad i vrchol mé kariéry,” neskrýval pohnutí Michael Kocáb na tiskové konferenci.

Jeho emoce byly o tolik silnější, že si Pražský výběr vybrali za předskokany sami „Stouni”. Ti by se na pódium podle plánů měli podívat zhruba okolo 20:30 čili při stmívání, kdy by měla být nejvhodnější atmosféra na hudební i vizuální show.

Fotogalerie
26 fotografií

Více o koncertu Rolling Stones najdete ZDE