Vrchní soud v Praze rozhodnutí městského soudu loni v červenci zrušil kvůli místní nepříslušnosti a předal případ k novému projednání ke Krajskému soudu v Hradci Králové.

Podvod a vražda

Podle obžaloby byla motivem činu snaha získat historickou vilu v Praze v hodnotě 22 milionů korun. Státní zástupkyně dnes ve svém více než dvouhodinovém proslovu podrobně shrnula průběh vyšetřování a předložené důkazy. Podle ní tvoří ucelený rámec a uzavřený kruh, který dovolil postavit obžalovaného Fialu a Nehybu před soud. Obhajoba již dříve práci policie a některé důkazy zpochybňovala.

Obžaloba oba muže viní z toho, že zfalšovali kupní smlouvu na prodej vily a že pan F. majitelku domu Marii (†72) a jejího druha Přemysla (†57) odvezl do pronajaté chaty ve Velké Pasece na Havlíčkobrodsku. Tam je podle žalobců zavraždil, zatížil jejich těla závažím a shodil je z mostu do vody. V kauze figuruje také jeho tehdejší partner Jiří N. obžalovaný z podvodu. V době vraždy byl v zahraničí.

Podle obžaloby chtěli oba obžalovaní získat cennou vilu v pražské Bubenči. Domlouvali se na tom s druhem majitelky, i když ta ji nechtěla prodat ani na nikoho převést. Na katastrální úřad v Praze byl 17. června 2019 doručen návrh na vklad vily na společnost patřící druhovi zavražděné za cenu 2,5 milionu korun. „Znalecký posudek prokázal, že návrh na vklad do katastru nepodepsali poškození, ale jejich podpisy byly zfalšovány,“ uvedla státní zástupkyně. Podle ní chtěli firmu i s vilou koupit obžalovaní, čemuž nasvědčují i pohyby na jejich účtech. Nehyba byl zapsán do obchodního rejstříku jako jednatel společnosti 6. srpna 2019.

Důkazy

Podle státní zástupkyně tvrzení obžaloby spočívá na mnoha zjištěních. Oba později zavražděné zachytila kamera 6. června 2019 v restauraci McDonald's u exitu z dálnice D1 poblíž vodní nádrže Švihov, jejich mobily zaznamenala naposledy přenosová buňka v obci Hněvkovice, pod níž patří i Velká Paseka. Tatáž buňka zachytila 6. a 7. června i mobil F., jemuž druh ženy dvakrát volal. Chatu ve Velké Pasece si Tomáš F. pronajal na 5. až 7. června. Při domovní prohlídce se v ní našly stopy prokazující, že jde o místo činu, i když bylo pečlivě uklizeno. Uvnitř se prokázaly stopy krve, podle analýzy DNA patřila zavražděnému muži.

Kamery také zaznamenaly oba mladíky, jak řídí auto patřící zaměstnavateli zavražděného, a to v maďarském městě Ostřihom. Vůz se v Maďarsku našel 13. června. Jiří N. po zadržení převoz do ciziny společně s Tomášem F. připustil, jakoukoliv vinu ale odmítl.

Různé výpovědi

Těla zavražděných byla nalezena až v polovině října ve vodní nádrži Švihov v hloubce asi 20 metrů. Byla zatížena betonový prefabrikátem a žulovým kvádrem. Už předtím byla na Tomáše F. uvalena vazba a Jiří N. byl zadržen, aby nemohli odcestovat do ciziny. Jiří N. byl později stíhán na svobodě, Tomáš F. je ve vazební věznici dosud.

F. několikrát změnil výpověď, zpočátku přiznával, že zabil staršího muže, a to údajně v sebeobraně pohrabáčem potom, co podle něj muž svoji přítelkyni zavraždil. Později uvedl, že u smrti páru nebyl, v další verzi řekl, že druh svou přítelkyni zabil a on mu jen pomohl její tělo odklidit. Tomáš F. po vznesení obžaloby z vraždy už nevypovídal, Jiří N. obviněný z podvodu jakoukoliv vinu odmítl.

Video
Video se připravuje ...

Josef Mareš k případu pohřešovaného páru z Prahy, který našli na dně Želivky. Blesk.cz

Fotogalerie
72 fotografií