Pražští kriminalisté se domnívají, že za zmizením staršího páru stál eminentní zájem dvou údajných pachatelů o starou honosnou vilu v lukrativní pražské čtvrti Bubeneč. Okolo stojí několik ambasád, sama ulice sestává z těch nejzajímavějších vil s architektonickou a historickou hodnotou. Ta, kterou si 24letí mladíci vyhlédli, byla psaná na Marii, jejímž dlouholetým partnerem byl Přemysl, který od roku 2002 vedl společnost zabývající ofsetovým tiskem a knihařskými službami. Marie měla vilu přepsat právě na Přemyslovu společnost a tady se pravděpodobně začal odvíjet celý zamotaný příběh...

Podle šéfa pražské mordparty Josefa Mareše se seznámili tím způsobem, že dva podezřelí měli zájem si ve vile pronajmout pokoj a bydlet tam.

Časová osa

13. května 2019 – společnost, kterou v roce 2002 založil Přemysl a kterou dlouhá léta vedl coby jediný jednatel, získává nového společníka. Stává se jím firma, jejímiž jednateli mají být oba čtyřiadvacetiletí muži, které policie později obviní ze zmizení staršího páru.

6. červnaPřemysl a Marie odjíždí služebním vozem z Prahy. Téhož dne jsou také naposledy viděni na veřejnosti. Stalo se tak na odpočívadle 66. kilometru dálnice D1 u benešovské obce Loket. „Bylo zjištěno, že jeden ze zadržených mužů je právě poslední osobou, která dne 6. 6. v odpoledních hodinách měla schůzku s pohřešovanými,“ uvedl šéf pražské mordparty Josef Mareš. Od tohoto dne měl také obviněný pronajaté rekreační zařízení u nedaleké obce Hněvkovice, kde naposledy zaznamenali signál zmizelých. Podle Mareše se zde zavražděný pár stoprocentně nacházel.

12. června – Na policii je podáno oznámení o pohřešování Přemysla a jeho družky. Případ přebírají pražští kriminalisté. Další den je v Maďarsku za podivných okolností nalezeno jejich vozidlo Renault Fluence v průmyslovém areálu u Ostřihomi poblíž hranic se Slovenskem. „Z vozidla byly sňaty státní poznávací značky a taktéž byl vnitřek vozidla polit pravděpodobně benzinem či naftou,“ nechal se slyšet Mareš.  

13. června – Policisté začínají pracovat s verzí, že se Přemysl a Marie stali oběťmi násilného činu. „Bylo prokázáno, že oba podezřelí muži byli u toho, když se odstavovalo vozidlo v Maďarsku,“ prozradil Mareš jedno z vodítek, které kriminalisty vedlo ke dvěma čtyřiadvacetiletým mladíkům, kteří byli s pohřešovanými v kontaktu. V listopadu potvrdil, že automobil byl převezen mladíky přes Slovensko do Maďarska, kde vozidlo odstavili, a následně jeli zpátky do České republiky vlakem. 

13. července – Policie se se prostřednictvím médií obrací s výzvou o pomoc na veřejnost, což je zásadní mezník v celém případu. Oba podezřelé mladíky totiž nechala policie odposlouchávat a právě díky medializaci začali o pohřešovaných hovořit i do telefonu, což bylo důležité vodítko k jejich zadržení a obvinění. V té době je vila stále psaná na Marii, ačkoliv podle svědků měly probíhat snahy o přepsání vlastnictví vily na firmu Přemysla. Jejím společníkem už tou dobou byla firma, ve které oba podezřelí mladíci měli figurovat coby jednatelé.

1. srpna – Policií obviněný muž z podvodu se k tomuto datu podle zápisu do obchodního rejstříku stává novým jednatelem společnosti Přemysla.

6. srpna – Podle obchodního rejstříku dochází k úpravě vedení společnosti, kdy je nově „každý jednatel oprávněn zastupovat společnost ve všech věcech samostatně“. Muž obviněný z podvodu toho využívá ke změně činnosti firmy. Místo tiskařských a knihařských služeb, kterými se společnost dlouhá léta zabývala, je od 6. srpna 2019 oblastí jejího působení pronájem nemovitostí, bytů a nebytových prostor. Děje se tak v době, kdy jsou Přemysl s Marií už minimálně dva měsíce nezvěstní!

9. srpnaPolicie nechává v katastru zaplombovat vilu v Bubenči. Je tomu tak i s ohledem na podivný převod vily z vlastnictví Marie na firmu, kterou nyní ovládají oba mladíci.

4. září – Skrze média informují policisté o tom, že byl v Maďarsku nalezen vůz obou pohřešovaných. Téhož dne také policisté zadrželi v Praze v Nových Butovicích dvojici podezřelých mužů. „Jedná se o dva čtyřiadvacetileté muže, kteří se dle nás snažili podvodným způsobem získat nemovitost, která byla v majetku pohřešované,“ sdělil k tomu šéf mordparty.

5. září Policie obvinila oba zadržené muže. Jednoho z vraždy, druhého ze spolupachatelství k podvodu. „Muž, který je viněn za vraždu, je stíhán vazebně. Druhý muž je stíhán na svobodě,“ uvedl Mareš. Obviněný z vraždy odmítl vypovídat.

9. září – O dopadení obou podezřelých mužů informuje prostřednictvím médií policie.

Video
Video se připravuje ...

Záběry policejních potápěčů při prohledávání Želivky. Nalezli zde dvě těla pohřešovaného páru.  Policie ČR

23. a 24. října - Policejní potápěči nalezli těla Marie a Přemysla na dně nádrže Švihov nedaleko obce Hněvkovice, kde byl také naposledy zachycen mobilní signál jednoho z nich. Místo je jen čtyři kilometry od sjezdu na 66. km D1, kde pár i s obviněným z vraždy Tomášem viděli naposledy. Po analýze DNA se potvrdila jejich totožnost. Přemysl a Marie byli zatížení závažím, aby nevyplavali na hladinu.

19. listopadu - Obviněný z vraždy byl konfrontován s novými informacemi i se skutečností, že se nalezla těla Přemysla a Marie. Opět odmítl vypovídat. Druhý obviněný zůstává na svobodě.

20. listopadu - Policie seznámila s výsledky pátrání v nádrži média.

Video
Video se připravuje ...

Vražda páru Aleš Brunclík

Fotogalerie
25 fotografií