Obžalovaný se již dříve dohodl se státním zástupcem a přijal trest doživotí. Po zhruba hodině a půl jednání v úterý Krajský soud v Ostravě doživotní trest potvrdil.

„Zemřeli zvláště trýznivým způsobem. Jejich záchrana byla zcela vyloučena,“ komentovala nejtragičtější žhářský útok v naší historii soudkyně Natálie Tognerová. Po tomto rozsudku  již nebude probíhat klasické soudní líčení, které požadovali pozůstalí. Chtěli se vrahovi podívat do očí…

Před smrtí oběti trpěly bolestí. „Buď uhořely, nebo se marně snažily vyskočit z okna zapáleného bytu,“ popsala situaci soudkyně a dodala: „Tento případ je vzhledem k počtu obětí zcela výjimečný.“

Chtěli trest smrti

Někteří pozůstalí již dříve s uzavřením dohody nesouhlasili. Podle nich by se měl muž zpovídat před soudem. „Sedm pozůstalých, které zastupuji, by bylo spíše pro vyslovení trestu smrti, ten ovšem u nás udělit nelze,“ komentoval trest u předchozího soudního stání zmocněnec Petr Kausta.

„To není pro nás odpovídající trest. Přejeme si klasický soud, abych mu mohl naplivat do tváře. To je výsměch té spravedlnosti,“ uvedlí nešťastný Ľudovít, který pochoval dceru Lucii (†37), vnučku Melinku (†11) a zetě Lukáše (†32).

Vinu shodil na manželku, kterou upálil!

„Ano,“ přiznal se ke zločinu Zdeněk Konopka. Bylo to jediné slovo, které ze sebe v úterý vypravil. Jinak u soudu mlčel a sledoval dění kolem sebe bez mrknutí oka.

„Za ten útok může manželka, že mě opustila,“ uvedl dříve ve vazební věznici právnímu zástupci poškozených Petru Kaustovi, který to nyní u soudu veřejně pronesl.

„Byl vedený dlouhodobou nenávistí k synovi a záští k manželce,“ uvedl i státní zástupce Michal Król. Silvie (†53) byla jednou z obětí vražedného útoku...

Ve vězení nemusí pracovat

Soud poslal Konopku do věznice se zvýšenou ostrahou. Musí také nahradit škodu pozůstalým, poškozeným, městu, zdravotním pojišťovnám i hasičům. Jde o milionové částky. 

Zmocněnci poškozených Petr Kausta a Jaromír Parobek spolu s městem Bohumín, kterému zasažený panelák patří, chtěli celkem 109 milionů korun! Soud jim různým dílem přiřkl zhruba 19 milionů.

Část nemajetkových nároků soud neschválil. Poškození se o ně mohou přihlásit v občansko-právním řízeni. Je ale téměř vyloučeno, že jim nejmasovější zločinec Česka cokoliv uhradí. Ve věznici nemusí pracovat….

Odsouzen byl nejen za vraždu, ale i za vydírání, nebezpečné vyhrožování, výtržnictví, obecné ohrožování a ohrožování pod vlivem návykové látky. Brutální čin spáchal s téměř dvěma promile alkoholu v krvi.

Co se stalo?

Tragickým požárem vyvrcholily dlouhodobé spory Zdeňka Konopka s jeho synem Lukášem (†32) a manželkou Silvií (†53). Podle obžaloby se v jeho hlavě zrodil ďábelský plán, jak rodině „ukázat“. V den, kdy se v bytě odehrávala rodinná oslava, si přinesl kanystr, polil dveře a zapálil je.

Oheň během několika málo vteřin zachvátil celý třípokoják a především odřízl jedinou únikovou cestu. Byt se totiž nachází v 11. patře. Přesto pět lidí zvolilo raději smrt skokem z mnoha desítek metrů, šest lidí uhořelo. Byly mezi nimi tři malé děti i jedna mladá dívka těsně před porodem. Panelák prošel nákladnou rekonstrukcí a většina jeho obyvatel se do něj vrátila.

VIDEO: Tragédie v Bohumíně. Po žhářském útoku zemřelo 11 lidí, mezi nimi tři děti.

Video
Video se připravuje ...

Tragédie v Bohumíně. Po žhářském útoku zemřelo 11 lidí, mezi nimi tři děti ZZS Moravskoslezského kraje

Fotogalerie
59 fotografií