„Záplavy v roce 2010 ukázaly, že ochrana dálnice a okolních pozemků před velkou vodou je v úseku Pudlova a Starého Bohumína poblíž bunkru Na Trati nedostatečná. Ředitelství silnic a dálnic našlo finance na její vylepšení a už za 14 dnů začne pracovat na navýšení protipovodňových zdí. Kvůli tomu zůstane mimo provoz jedna z nejoblíbenějších cyklotras v Bohumíně, kterou během sezony využívají tisíce lidí z celého regionu,“potvrdila mluvčí radnice Jana Končítková.

Hledají alternativu

Trasa je totiž jedinou přístupovou cestou pro stavební techniku. „Z dlouhodobého hlediska je tato investice pro Bohumín nesporným přínosem, krátkodobě nám však omezí cyklistickou dopravu. Firma avizovala, že práce na protipovodňových opatřeních potrvají zhruba osm měsíců, stezka tedy bude uzavřená až do konce letošního roku,“ dodal místostarosta Lumír Macura (SOCDEM).

Město se podle něj snaží najít alternativní trasu aspoň pro cyklisty. „Bruslařům bohužel nemáme jak zajistit náhradní řešení. Kola by teoreticky mohla projet přímo po břehu řeky Odry, v příštích dnech budeme zjišťovat aktuální stav trati. Pokusíme se také se stavební firmou vyjednat provoz po cyklostezce alespoň o víkendech, kdy se na navýšení protizáplavových zdí nebude pracovat a technika bude stát,“ doplnil Macura.

Bude tam nebezpečno

Na uzavření cyklostezky turisty upozorní dopravní značení umístěné v obou směrech. Stezku totiž kvůli příjezdům stavební techniky není možné zahradit pomocí závor nebo zátaras. Podle místostarosty je nutné, aby cyklisté i bruslaři zákaz respektovali.

„Na stezce bude neustále operovat plně naložená stavební technika, v některých místech je omezený výhled a není těžké si domyslet, jak by asi dopadl takový střet s cyklistou,“ apeloval místostarosta.

VIDEO: Dunajská cyklostezka je jako stvořená pro sportovce, milovníky historie i rodiny s dětmi.

Video
Video se připravuje ...

Dunajská cyklostezka je jako stvořená pro sportovce, milovníky historie i rodiny s dětmi. Adam Jaroš