Za války sloužily likusáky (zchátralé stavby z dřevěné překližky) na Kraví hoře nacistickým vojákům, od sametové revoluce jsou pronajímány jako sklady, zkušebny a výtvarné dílny. „V anketě, kterou zveřejníme začátkem září, lidé rozhodnou mezi možnostmi areál zachovat nebo sem rozšířit park,“ řekl náměstek primátorky Tomáš Koláčný.

Sport a vzdělávání

Likusáky si pronajímají muzikanti, architekti a výtvarníci a se zbouráním nesouhlasí. „Jde o budoucnost veřejného prostranství, které využívá řada lidí k různým účelům, od relaxace a sportování přes zábavně-vzdělávací aktivity, které tu pořádá hvězdárna, až po profesní nebo poloprofesní zázemí,“ uvedla brněnská primátorka Markéta Vaňková.

Video
Video se připravuje ...

Zbourat nebo rekonstruovat? O budoucnosti likusáků na Kraví hoře rozhodnou Brňané v anketě. Markéta Malá

Z areálů, kde likusáky stojí, patří městu asi čtvrtina budov. Brno domy svěřilo do správy brněnské hvězdárny. Zbylou část vlastní brněnské Vysoké učení technické. „S univerzitou chceme jednat o společném postupu, při kterém bychom vyřešili systémově celý areál. I kdyby revitalizace probíhala z různých důvodů po etapách, směřovala by ke společnému cíli,“ sdělil Koláčný.

Azbest a stáří

Problémem je špatný stav budov. Průzkum potvrdil nevyhovující podmínky, v konstrukcích byl dokonce nalezen azbest, což neumožňuje ponechat domy v současném stavu. Kvůli stáří jsou budovy také energeticky náročné a mají zastaralou a nevyhovující elektroinstalaci a další rozvody energií. 

„Výsledky ankety poslouží jako podklad pro naše další rozhodování,“ dodala primátorka. Hlasovat v anketě ZDE je možné celé září.