Uprchlíci bydlí v hotelech Panorama a Skalní mlýn. „Školní docházka dětí se bude řešit následně, neboť zatím není jasné, jestli všichni zatím ubytovaní zůstanou v Blansku, nebo budou pokračovat do jiných destinací,“ uvedl Michal Záboj z odboru vnějších vztahů blanenské radnice.

Doplnil, že ve městě ale jsou zřejmě i další lidé z Ukrajiny, kteří si sehnali ubytování v soukromí bez Asistenčního centra pomoci.

Blanenská radnice už v minulém týdnu uvedla, že radní na svém jednání 1. března navrhli na pomoc pro občany Ukrajiny vyčlenit tři miliony korun. Návrh budou schvalovat zastupitelé, hlasovat by o něm měli 15. března.

VIDEO: Slovenské úřady zadržely vlak s humanitární pomocí pro Ukrajinu.

Video
Video se připravuje ...

Slovenské úřady zadržely vlak s humanitární pomocí pro Ukrajinu Železnice pomáhá

Město také zřídilo speciální telefonní linku 725 112 566, na kterou se mohou nonstop obrátit lidé prchající z Ukrajiny před ruskou agresí, kteří hledají akutní pomoc. Pro dotazy především na možnosti ubytování přímo v Blansku funguje také e-mail pomocukrajine@blansko.cz

 
8:56
29. 4. 2024

Turecko jedná s americkým energetickým gigantem ExxonMobil o mnohamiliardové dohodě o nákupu zkapalněného zemního plynu ve snaze omezit svou závislost na ruské energii, uvedl list Financial Times. Turecko je sice v NATO a prodává zbraně Ukrajině, nadále však dokázala Ankara s Moskvou jednat.

8:05
29. 4. 2024

„Rusové zasáhli od začátku války ukrajinské elektrárny už sto osmdesátkrát. Spálená země, to by Rusákovi šlo,“ tweetuje Dana Drábová, šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost, ve svém pravidelném hlášení o radiační situaci na Ukrajině (zůstává normální).

 

7:22
29. 4. 2024

Podle ruského nezávislého média Mediazone bylo od začátku války na Ukrajině zabito přes 51 600 ruských vojáků. Server to zjistil společně s BBC Russia, podařilo se jim ověřit jména těchto zabitých. Ztráty budou ale podstatně vyšší.

Kompletní online
Fotogalerie
102 fotografií