Ve Lvově jsou to údajně desetitisíce lidí. Dopravci zapojení v iniciativě Železnice pomáhá jednají se slovenskými i českými činiteli, aby situaci urychleně vyřešili a pomohli tak lidem v krizové oblasti.

Lidem v nouzi jde o čas

„Znepokojilo nás slovenské zamítnutí ukrajinského požadavku na překročení hranic nedělního humanitárního vlaku, který měl odvézt lidi do bezpečí. Zamítnutí se dočkal i požadavek na odvezení vlaku pouze se zdravotnickým materiálem,“ řekl zakladatel iniciativy Železnice pomáhá Albert Fikáček.

„Naším cílem je pomoci do bezpečí co nejvíce dětem, ženám a seniorům, a zároveň dostat na Ukrajinu co nejvíce materiálu od dárců z celé České republiky,“ dodal.

Video
Video se připravuje ...

Nádraží v ukrajinském Lvově. Slovenské úřady zadržely vlak s humanitární pomocí. Železnice pomáhá

Podle Fikáčka se nejedná o zlovůli žádné ze zainteresovaných stran, ale o administrativní komplikace. „Přesto je ale důsledek stejný, tedy tisíce lidí se nedostanou do bezpečí a zdravotnický materiál k potřebným lidem. Byl jsem ale ujištěn, že se na vyřešení situace pracuje,“ řekl Fikáček.

Pomoc sbírá 63 nádraží v ČR

Sběrná místa pro pomoc Ukrajině provozují také České dráhy na celkem 63 nádražích, kam mohou lidé svou pomoc směřovat také.

Doposud vlaky přepravily přes 180 tun zdravotnických a hygienických potřeb, spacáků, karimatek, plynových ohřívačů nebo trvanlivých potravin a v součtu přepravily přes tři tisíce lidí.

21:22
28. 4. 2024

Americká Sněmovna reprezentantů a po něm senát nedávno schválily balíček pomoci pro Ukrajinu, na který se dlouho čekalo. Zpoždění kritizovalo mnoho státníků, včetně Volodymyra Zelenského, Jense Stoltenberga či Joea Bidena. O co všechno Ukrajina během těchto kritických měsíců, kdy čekala na americkou pomoc, přišla? O území, energetickou infrastrukturu i lidské životy. Celý článek čtěte ZDE.

21:09
28. 4. 2024

Jevhenija Vološčuková a Oleksij Pergamenščuk v Kyjevě malují drony pro ukrajinské vojáky. Vyzdobili jich už desítky, namalovali je v tradičním ukrajinském stylu zvaném Petrykivka a poslali je armádě.

20:12
28. 4. 2024

Ukrajina a Spojené státy vedou jednání o dvoustranné bezpečnostní dohodě, řekl dnes ve svém pravidelném večerním videoposelství ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Cílem podle něj je, aby šlo o „nejsilnější“ z dohod, které Kyjev v posledních měsících uzavřel se svými spojenci. Informovala o tom dnes agentura DPA.

„Již pracujeme na konkrétním textu,“ řekl Zelenskyj. „Pracujeme také na vymezení konkrétní výše podpory pro letošní rok a pro příštích deset let,“ dodal s tím, že jde o vojenskou, finanční a politickou podporu a rovněž podporu společné výroby zbraní.

Zelenskyj neupřesnil, kdy by mohla být dohoda mezi Kyjevem a Washingtonem podepsána. Řekl však, že má být „příkladná“ a bude „odrážet sílu amerického vedení“.

Kompletní online
Fotogalerie
127 fotografií