Uprchlíci bydlí v hotelech Panorama a Skalní mlýn. „Školní docházka dětí se bude řešit následně, neboť zatím není jasné, jestli všichni zatím ubytovaní zůstanou v Blansku, nebo budou pokračovat do jiných destinací,“ uvedl Michal Záboj z odboru vnějších vztahů blanenské radnice.

Doplnil, že ve městě ale jsou zřejmě i další lidé z Ukrajiny, kteří si sehnali ubytování v soukromí bez Asistenčního centra pomoci.

Blanenská radnice už v minulém týdnu uvedla, že radní na svém jednání 1. března navrhli na pomoc pro občany Ukrajiny vyčlenit tři miliony korun. Návrh budou schvalovat zastupitelé, hlasovat by o něm měli 15. března.

VIDEO: Slovenské úřady zadržely vlak s humanitární pomocí pro Ukrajinu.

Video
Video se připravuje ...

Slovenské úřady zadržely vlak s humanitární pomocí pro Ukrajinu Železnice pomáhá

Město také zřídilo speciální telefonní linku 725 112 566, na kterou se mohou nonstop obrátit lidé prchající z Ukrajiny před ruskou agresí, kteří hledají akutní pomoc. Pro dotazy především na možnosti ubytování přímo v Blansku funguje také e-mail pomocukrajine@blansko.cz

 
22:46
29. 3. 2024

Vážení čtenáři,

končíme online zpravodajství o konfliktu na Ukrajině. Budeme v něm pokračovat zase zítra. Za redakci Blesk Zpráv vám přejeme dobrou noc.

22:44
29. 3. 2024

Ukrajina v rámci programu Světové banky (SB) obdržela úvěr v objemu 1,5 miliardy dolarů (35 miliard korun), uvedl dnes ukrajinský premiér Denys Šmyhal. Půjčku Kyjev bránící se ruské invazi podle něj využije na rozpočtové, sociální a humanitární výdaje.

Nový balík pomoci od Světové banky financovala Británie a Japonsko – Londýn poskytl 516 milionů dolarů (12 miliard Kč) a Tokio 984 milionů dolarů (23 miliard Kč), napsal na sociální síti X Šmyhal.

21:22
29. 3. 2024

Německý ministr hospodářství Robert Habeck vyzval odpůrce myšlenky převézt německé rakety Taurus na Ukrajinu, aby se zamysleli nad tím, zda Putin nečinně sedí, zatímco svět nadává, uvedla agentura UNIAN.

V rozhovoru pro Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) vládní představitel řekl, že by se vládnoucí koalice měla přestat dohadovat o pomoci Ukrajině, protože každý, kdo ohrožuje světovou bezpečnost, je jiný Putin.

„Neměli bychom se navzájem podezírat z ohrožení míru. Ten, kdo ohrožuje svět, je Putin... Ti, kteří zemřeli v této válce, jsou ti, kdo zemřeli rukou Putina. Nikdo by z této situace neměl mít prospěch a my bychom neměli obviňovat jeden druhého z této touhy,“ řekl Habeck.

Putinovým cílem podle ministra není jen okupace Ukrajiny jako přírůstku k „imperialistické Velkoruské říši“. Vládce Ruské federace také usiluje o destabilizaci liberální demokracie ve světě. „Pokud nebude Putin zastaven, sám se nezastaví,“ domnívá se Habeck.

Kompletní online
Fotogalerie
102 fotografií