Uprchlíci bydlí v hotelech Panorama a Skalní mlýn. „Školní docházka dětí se bude řešit následně, neboť zatím není jasné, jestli všichni zatím ubytovaní zůstanou v Blansku, nebo budou pokračovat do jiných destinací,“ uvedl Michal Záboj z odboru vnějších vztahů blanenské radnice.

Doplnil, že ve městě ale jsou zřejmě i další lidé z Ukrajiny, kteří si sehnali ubytování v soukromí bez Asistenčního centra pomoci.

Blanenská radnice už v minulém týdnu uvedla, že radní na svém jednání 1. března navrhli na pomoc pro občany Ukrajiny vyčlenit tři miliony korun. Návrh budou schvalovat zastupitelé, hlasovat by o něm měli 15. března.

VIDEO: Slovenské úřady zadržely vlak s humanitární pomocí pro Ukrajinu.

Video
Video se připravuje ...

Slovenské úřady zadržely vlak s humanitární pomocí pro Ukrajinu Železnice pomáhá

Město také zřídilo speciální telefonní linku 725 112 566, na kterou se mohou nonstop obrátit lidé prchající z Ukrajiny před ruskou agresí, kteří hledají akutní pomoc. Pro dotazy především na možnosti ubytování přímo v Blansku funguje také e-mail pomocukrajine@blansko.cz

7:01
29. 4. 2024

Dobré ráno, německý prezident Frank-Walter Steinmeier dnes zahájí dvoudenní návštěvu Česka, na Pražském hradě ho přijme prezident Petr Pavel. Hovořit by měli o energetice či situaci na Ukrajině. 

21:22
28. 4. 2024

Americká Sněmovna reprezentantů a po něm senát nedávno schválily balíček pomoci pro Ukrajinu, na který se dlouho čekalo. Zpoždění kritizovalo mnoho státníků, včetně Volodymyra Zelenského, Jense Stoltenberga či Joea Bidena. O co všechno Ukrajina během těchto kritických měsíců, kdy čekala na americkou pomoc, přišla? O území, energetickou infrastrukturu i lidské životy. Celý článek čtěte ZDE.

21:09
28. 4. 2024

Jevhenija Vološčuková a Oleksij Pergamenščuk v Kyjevě malují drony pro ukrajinské vojáky. Vyzdobili jich už desítky, namalovali je v tradičním ukrajinském stylu zvaném Petrykivka a poslali je armádě.

Kompletní online
Fotogalerie
102 fotografií