V Brně by v pěstírně rádi vyvíjeli i nové léky. „Pěstírna je na světě ojedinělá dokonalým propojením pěstování rostliny s návazným vědecky podloženým výzkumem léků,“ řekl vedoucí klinicko-farmakologické jednotky Mezinárodního centra klinického výzkumu Fakultní nemocnice u sv. Anny Václav Trojan.

Nemocnice již má povolení k zacházení s rostlinami o vysokém obsahu THC. „Vypěstované konopí musí být ve farmaceutické kvalitě. V žádném případě nesmí být infikováno zvenčí,“ dodal Trojan.

Pracovníci musejí dodržovat přísná hygienická opatření. Možnost přenosu nečistot z oblečení nebo rukou je velkým rizikem. Do pěstebních komor mají proto přístup jen tři lidé.

Video
Video se připravuje ...

Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně zprovoznila vlastní pěstírnu konopí. Jiří Nováček

Konopí se pěstuje na čedičové vatě

„Zvolili jsme pěstování na čedičové vatě s řízením kapénkové závlahy. Automat řídí i světlo, teplo nebo vlhkost," přiblížil Trojan. Získaný extrakt bude pro brněnské vědce a lékaře základem třeba pro přípravu krémů nebo čípků. „Možností je spousta,“ řekl výzkumník Trojan.

Léčbu konopím v Brně nyní absolvuje prvních třicet dobrovolníků. Klinická studia potrvají rok. „Hlavním cílem výzkumu je rozvoj konopné léčby. Má totiž mnoho neprobádaných oblastí a zatím i hodně slabě vědecky podložených nadějných výsledků,“ řekl Blesk.cz vedoucí lékař svatoanenského Centra pro léčbu bolesti Radovan Hřib.

„Nejpropracovanější máme u konopí léčbu bolesti, jako velmi nadějné se jeví i použití v neurologii nebo dermatologii,“ nastínil převratné možnosti Hřib.

Fotogalerie
5 fotografií