Narazili na velký nesouhlas rodičů. Ti se bojí, že je to sloučení na věčné časy. A nyní už také tekla krev. Od září se děti přestěhovaly do volného patra školy ve Vranovské ulici, která je detašovaným pracovištěm ZŠ Merhautova.

A navzdory původnímu ujištění o dočasném stěhování se nyní snažila městská část obě školy natrvalo sloučit. Ale kosa narazila na kámen. Snaha o soužití dvou naprosto odlišných škol nese první hořké ovoce.

Ve středu ve škole ve Vranovské ulici dokonce brutálně napadl zaostávající žák osmé třídy »domovské« základky stejně starého chlapce (14) z »hostující« školy Komenského. „Dal synovi pěstí zezadu do vazu. Prý se tak popravují králíci,“ svěřila se paní Martina T. (42).

Šokovaní rodiče oznámili případ policii. Útok byl tak brutální, že se k oznámení na pachatele okamžitě připojila i samotná škola. Chlapec skončil v nemocnici. Má pohmožděnou páteř a dostal krční límec. „Syn je navíc diabetik a epileptik. Když je v nepohodě, nedaří se nám moc stabilizovat jeho cukry v těle a musí zůstat ležet doma,“ řekla maminka.

Její syn se bojí chodit do školy ve Vranovské, i když tam má se svými spolužáky vyhrazeno celé jedno zvláštní patro. Ředitelka hostující školy je na pár dní opatřila provazem, aby vymezila prostor mezi dětmi z jedné a druhé školy. Její opatření vyvolalo hysterické reakce politiků.

Nařkli ředitelku z kryptorasismu a do školy dorazila inspekce. Ta teď místní poměry zkoumá. Náměstek primátora Petr Hladík (KDU-ČSL) mezitím sezval na speciální schůzku pedagogy obou škol. Zřejmě aby jim »vysvětlil« výhody politického nápadu na sloučení obou škol.

ZŠ J. A. Komenského

Chodí sem 150 dětí, kapacita školy je naplněna jen z jedné čtvrtiny. Učí se zde i autisté a děti cizinců. Známá je náročností a výukou cizích jazyků. Děti jsou pravidelně úspěšné při přijímačkách na víceletá i čtyřletá gymnázia a střední školy s maturitou.

ZŠ Merhautova

Je čtyřikrát větší než druhá škola. Navštěvuje ji 565 žáků ve 34 třídách, včetně dvou tříd přípravného ročníku. Velký počet dětí se učí v běžných třídách podle individuálních plánů. V osmi třídách se v rámci skupinové integrace učí 90 žáků se speciálními vzdělávacími potřebami. Ti jsou soustředěni v budově ve Vranovské ulici.

Fotogalerie
3 fotografie