Banalita? Jen navenek. V menší škole, jež se má rozpustit v novém molochu, se totiž učí vesměs talentované romské děti, které chtějí pokračovat na středních školách. V druhé škole pak zhusta žáci, jejichž ambice tak daleko nesahají, specializuje se totiž i na žáky vyžadující speciální přístup.


Jde hlavně o lukrativní budovu?

Radnice zdůvodnila slučování škol stavebními úpravami budovy na náměstí Republiky. A to je v Husovicích lukrativní adresa! „Chceme této škole vrátit dávnou prestiž,“ vysvětlil Blesku starosta Martin Maleček (46, SOL). Ostře přitom odmítl spekulace tvrdící, že skutečným záměrem je školskou budovu stojící kousek od kostela na hlavním husovickém náměstí opravit a nabídnout později k odprodeji soukromé škole. „Nevím, kde se tato konstrukce vzala,“ řekl Blesku Maleček.

Učitelé i rodiče z této školy, kterou má její sousedka „pohltit“, ovšem logicky protestují. Bojí se snížení kvality výuky. Někteří z nich už narychlo ze školy své ratolesti dokonce odhlašují! A petice dvou set rodičů společně s mediálním tlakem pak dokonce přinutila radnici, aby bod o sloučení škol narychlo stáhla z dnešního programu zastupitelstva!

Rozeštvané školy, rodiče i žáci

Politické rozhodnutí „od stolu“, ať motivované tak či onak, proti sobě postavilo dvě školy, dva rozdílné světy, aniž by kdokoliv z kantorů, rodičů a hlavně samotných dětí o to stál. A pozor: v celé věci ani na vteřinu nejde o problém „dobré“ a „špatné“ školy. Obě jsou totiž vzorně vedeny a mají ve vzdělávání svých žáků úspěchy! Obě ředitelky se také o záměru radnice v tichosti školy sloučit dozvěděly skoro mezi posledními, jen před dvěma týdny.

„Bylo to z čistého nebe. Nevíme, jak se k celé věci postavit. Nemáme žádné odpovídající informace,“ řekla Blesku zástupkyně ředitelky školy v Merhautově ulici Irena Řezníčková. „Budeme o záměru ještě jednat. I s rodiči a školami, uspořádáme na to téma veřejnou besedu,“ slíbil na to starosta Maleček.

Že se ovšem možná někde něco děje v zákulisí, nepřímo naznačuje i neohlášená středeční blesková návštěva školních inspektorů v menší škole v Cacovické. Blesk bude každopádně vývoj při slučování brněnských škol sledovat.

Fotogalerie
6 fotografií