Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

František (13) skočil ze 7. patra! Bál se výprasku od svého otce

Autor: red - 
5. listopadu 2016
07:47

Tragédie se stala před dvaceti lety v Praze na Barrandově. Třináctiletý chlapec František Z. (13) se vrhl střemhlav z okna svého pokojíku v 7. patře. Malý školák se bál svého otce pedagoga, který se vracel z výchovné komise svolané školou kvůli jeho nezbednostem.

Třináctiletý František před tím, než se vrhl z okna svého pokojíku v sedmém patře, načmáral dopis na rozloučenou. Školák se bál svého otce pedagoga, který se vracel ze školy, kde zasedala výchovná komise kvůli jeho nezbednostem.

Malý chlapec skončil v motolské nemocnici s otevřenými zlomeninami, těžkým poraněním páteře, hrudníku a orgánů břišní dutiny. „Je to velmi problémový chlapec. Pokud vím, každou chvíli s ním byly nějaké potíže,“ řekla před dvaceti lety učitelka ze školy na Chaplinově náměstí, kam František chodil. „Neurvalý, agresivní,“ dodala tehdy sousedka z domu.

S Františkem zřejmě začala pořádně cloumat puberta. Jeho nezbednosti vyvrcholily odhalením, že si opatřil dvě žákovské knížky. Do jedné si zapisoval hezké známky a v té druhé byly špatné známky a poznámky. Jeho trik však odhalili učitelé, kteří si do školy pozvali tatínka, mimochodem pedagoga.

Chlapec ze strachu utekl z domova, našla ho však jeho sestra a přivedla ho zpátky domů. O týden později se pokusil o sebevraždu. Františkova maminka popřela, že by to souviselo s tvrdou výchovou. „To je strašný. Já se to dozvěděla, až když jsem přišla z práce, když už ho odvezla sanitka,“ dusila se tehdy pláčem. „To neudělal ze strachu, ale proto, že si vyčítal, že nás tak strašně zlobí,“ dodala.

Zástupkyně ředitele školy Alena Čižinská však tvrdila něco jiného. „Bylo zcela evidentní, že to v rodině není v pořádku. Ten chlapec se strašně bál. Do školy chodíval s modřinami, stejně jako jeho sestra Gábina,“ uvedla Čižinská, která výchovnou komisi kvůli Františkovi svolala. V případě Františkových modřin prý škola už před časem atakovala sociální pracovníky. „Už Fandu fyzicky trestat nebudu. Ono to stejně nepomáhá,“ slíbil před komisí chlapcův otec.  O významném slibu svého otce se ale František neměl čas dozvědět.

„Neměl jsem se vůbec narodit. Stejně jsem rodině jen na obtíž,“ napsal tehdy něco v tom smyslu chlapec a vrhl se z okna.

 

František (13) skočil ze 7. patra! Bál se svého otce. František (13) skočil ze 7. patra! Bál se svého otce. | archiv Blesku

 

nicol30 ( 5. listopadu 2016 12:59 )

taky jsem čekala nějaké bližší info co z něj tedy vyrostlo pokud přežil co asi jo dle datumu bez křížku. jak to bylo a co by k tomu řekl s odstupem času sám. jinak je to recyklace něčeho co se stalo bez pointy

vera51 ( 5. listopadu 2016 09:55 )

No clanek sice stary ale nepise se jestli prezil???

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání