Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zapomenutý případ z roku 1994: Němci upálili v Česku muže, konečně je soudí!

Čtyři Němco jsou podezřelí, že v českém lese upálili muže.
 (Autor: profimedia.cz - ilustrace)
Autor: ČTK, shp - 
23. března 2015
12:34

Svou oběť odvlekli do lesa, zbili ji a pak upálili. To vše na území Česka! Pak pláchli vrazi zpátky do Německa. Spravedlnosti však neutekli. Před soud se nakonec dostali, i když to trvalo 21 let...

V Erfurtu začal soud se čtyřmi Němci, kteří údajně v roce 1994 zavraždili na českém území dalšího muže z durynské metropole. Proces potrvá do července; při dnešním úvodním stání dal pouze jeden z obžalovaných najevo ochotu vypovídat, informovala rozhlasová stanice MDR.

Čtyři muži, jimž je nyní mezi 40 a 47 lety, podle státního zastupitelství v září 1994 unesli do Česka tehdy dvacetiletého mladíka, kterého tam v lese zabili. Německá policie případ před 20 lety odložila, loni se jí však po výpovědi vdovy po údajném dalším pachateli podařilo odhalit čtveřici, která prý za činem stála.

Podle vyšetřovatelů obžalovaní svou pozdější oběť zdrogovali a odvezli automobilem do České republiky. V lese pak muže zbili. Když jim pohrozil žalobou, rozhodli se pachatelé, že ho zabijí. Jeden z obžalovaných podle státního zastupitelství ještě žijící oběť polil benzinem a zapálil. Muž zemřel na popáleniny.

Podle státního zastupitelství byl motivem činu zřejmě byl pojišťovací podvod. Později zavražděný muž vedl firmu, v níž zaměstnával obžalované, podnik ale zkrachoval. Zaměstnanci se rozhodli fingovat vloupání do sídla firmy, aby získali peníze z pojistky, majitel jim ale hrozil, že je udá. Obžalovaní prý následným únosem chtěli svou oběť zastrašit, aby od trestního oznámení upustila.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání