Vánoce na Dominikánském náměstí budou ryze gurmánské. Zajímavostí letošního ročníku vánočních trhů jsou kapří hranolky, nejedná se ale o obyčejné bramborové plátky. „Kapří hranolky jsou tvořené z masa kaprů a budou vykrajované do tvaru hranolek,“ prozrazuje manažer TIC Jan Gerych.
Brněnská specialita Turbomošt
Dominikánské náměstí je ve zbrusu novém kabátě, prošlo rekonstrukcí a právě těsně před adventem se otevírá veřejnosti. „Najdete zde 12 stánků brněnských podniků především s rybími a drůbežími specialitami a sladkostmi,“ říká manažer. Vedle stánků nebude chybět pohodlná zóna k sezení, kde si vše v klidu vychutnáte.
Ani letos nepřijdou Brňané o specialitu – turbomošt. „Turbomošt je dnes již registrovaná značka, která vznikla právě na brněnských Vánocích,“ tvrdí Gerych. Turbomošt se poprvé představil v roce 2009.
A jak se připravuje? Svaří se skořice, hřebíček a badyán se stoprocentním jablečným moštem a ochutí jablkovicí.
Přípravy vánočních trhů jsou v Brně v plném proudu. Na snímku betlém a stánky na Dominikánské náměstí. Markéta Malá
Zajímavosti i z ciziny
Další specialitou bude koláč - a ne jen tak ledajaký. „Jedná se o staroněmecký venkovský recept oblíbený na německých vánočních trzích. Pečený bude přímo na stánku a bude k dispozici ve sladké variantě s jablíčky a také slaný se špekem a cibulí,“ říká Gerych.
Stánky se budou prohýbat také pod dalšími dobrotami z Evropy, dokonce Ameriky a Asie. Velkým lákadlem je „korejský zázrak“, salát Kimchi připravovaný z kvašené zfermentované zeleniny. Kimchi působí jako silné probiotikum. „Lákadlem budou ale i tradiční britské fish&chips či americké donuty,“ doplňuje manažer.