O delší trhy si řekli samotní Brňané. „Dostali jsme mnoho e-mailů a podnětů a udělali jsme si i vlastní průzkum. Lidé budou moct po trzích provést třeba i známé, kteří přijedou mezi svátky,“ řekla ředitelka pořadatelského Turistického informačního centra města Brna (TIC) Jana Janulíková.

Hlavním prvkem letošního ročníku je drahokam a zrcadlení se v něm. Lidé v jeho odrazech uvidí sebe, ale také trhy a vánoční výzdobu. Drahokam bude obsažený i ve videomappingu, v kašně na náměstí Svobody, v reklamních prospektech i ve speciální edici dárků. Kromě brože edice obsahuje speciální kolekci hrníčků se zvířaty nebo pohlednice od brněnského sprejujícího básníka Tima.

Náměstí Svobody: Drinky pro dobrou věc

Náměstí Svobody bude patřit zábavě. Bude na něm 62 stánků s jídlem, pitím, suvenýry, dárky a dalším zbožím. Bude tu pódium pro hudební a divadelní vystoupení i zimní bar ukrytý v pomyslném bílém iglú. Výtěžek z prodeje drinků v baru půjde pro Hospic sv. Alžběty.

Zájemci mohou dárky nakoupit, ale také si je vyrobit v rámci December Design Days, které budou od 4. do 23. prosince.

Dominikánské náměstí: Patřit bude gurmánům

Na Dominikánském náměstí, které město nyní otevřelo po několikaměsíční rekonstrukci za více než 70 milionů, bude 12 stánků s jídlem. Zázemí na něm najdou nejlepší brněnské restaurace. Chystají se i gurmánské akce s drůbežími a rybími specialitami. Součástí vánočních trhů bude betlém řezbáře Jiřího Halouzky.

I letos se budou vydávat nápoje do vratných kelímků. Hlavní informační bod pro návštěvníky bude na hlavním nádraží. Informace jsou i na webu.

Moravské náměstí: Vyhlídka z obřího kola

Brno-střed pořádá trhy na Zelném trhu a Moravském náměstí. Na Zelném trhu bude asi 120 stánků. Zajímavostí bude zvon s podpisy prezidentů jako připomínka stoletého výročí vzniku Československa. Na Moravském náměstí bude letos dominantou trhu vyhlídkové kolo, z něhož lidé uvidí i na Špilberk nebo Petrov.

VIDEO: Hlavní atrakce brněnských vánoc, ruské kolo, se už montuje.