Vánoční svátky a volno

Vánoční svátky letos vycházejí na začátek týdne. Štědrý den připadá na pondělí, 1. a 2. svátek vánoční tak budou v úterý a ve středu. Silvestr bude v pondělí a Nový rok připadne na úterý. Pokud tak člověk využije tři dny dovolené, může se těšit na 11 volných dní od 22. prosince do úterý 1. ledna 2019.

To se může hodit především rodičům. Dětem totiž letos vánoční prázdniny začnou sobotou 22. prosince a v novém roce se školáci do lavic vrátí 3. ledna.

Otevírací doba o vánočních svátcích

Pro řadu lidí může být komplikací otevírací doba obchodů během vánočních svátků. Prodejny s prodejní dobou nad 100 metrů čtverečních musí ze zákona zavřít nejpozději ve dvanáct hodin na Štědrý den a zavřeno bude i na 1. a 2. svátek vánoční.

Obchodní řetězec Penny Market a nábytkářský gigant IKEA neotevřou ani na Štědrý den dopoledne. Některé obchody zároveň plánují zkrátit otevírací dobu na Silvestra. Například Globus to ovšem zákazníkům v některých lokalitách zkouší vykompenzovat tím, že poslední den roku otevírá již v sedm hodin ráno.

Advent a vánoční trhy

Advent letos začne na samém začátku prosince. První adventní neděle bude na 2. prosince a čtvrtou svíčku na adventních věncích zapálíme jen den před Štědrým dnem.

S adventem jsou spojené i tradiční vánoční trhy. Ty napříč republikou začínají nejčastěji v týdnu před adventem. V Praze ovšem vánoční trhy začínají až v sobotu 1. prosince a skončí tradičně na Tři krále 6. ledna.

Pro ty, kteří se již nemohou dočkat atmosféry adventních trhů, pak přichází dobré zprávy z Moravy a zpoza hranic. V Brně vánoční trhy startují již v pátek 23. listopadu. A ve Vídni, se první část vánočních trhů otevře dokonce o osm dní dříve. První stánky se otevřou na vánočním trhu v uličkách vídeňského Spittelbergu už ve čtvrtek 15. listopadu, a většina dalších tradičních lokací ve Vídni bude následovat hned v pátek 16. nebo sobotu 17. listopadu.

Fotogalerie
16 fotografií