Za volant buldozeru usedl Kvarda poprvé ve svých 10 letech. „Popojel jsem s ním jen pár metrů v době, kdy buldozerista spal opilý v příkopě,“ zavzpomínal  buldozerista. Řízení těžké techniky ho tak zaujalo, že ji řídí dodnes. Vzpomínky na Mušov se mu přitom stále jasně vybavují.

Lidé se museli z obce vystěhovat mezi  dubnem 1979 a 1. ledem 1980. Mušov byl vymazán z map v roce 1980, zaplaven byl v roce 1987.

Nebyla to žádná malá víska

„Mušov nebyla malá obec. Vedla přes ní hlavní silnice. Měla školu, poštu, velkou hospodu, kostel i obchody. Padlo ale rozhodnutí, že bude zaplavena, a já ji bořil buldozerem,“ zavzpomínal Kvarda.

Na zánik si pamatuje dodnes. „V hospodě jsme si dali pivo a pak jsme ji šli podpálit. Bylo nařízeno, že musí být srovnána se zemí. Z plánované nádrže by vystupovala,“ vysvětlil. Voda je tu totiž mělká.

Kostru zahrabal

Jednou v hospodě Kvarda říkal chlapům, jak u sloupu vysokého napětí v Mušově našel kostru, kterou hned zahrabal. Zřejmě to zaslechli archeologové sedící o pár stolů dál. Druhý den ráno již kopali na místě. „Byli zklamaní, že našli jen kostru od kola,“ zavzpomínal Kvarda.

Nečekaný nález někdy učinil i buldozerista. „Když jsem přišel jednou ráno do práce, nádrž buldozeru byla prázdná. Zmizelo 700 litrů nafty. Byl tam ale položen demižon s celkem dobrým vínem. Někdo tak zřejmě chtěl zaplatit za naftu,“ domnívá se penzista.

Pomáhá vědcům

Z obce zbyl dodnes jen kostel sv. Linharta. „Drť z rozbitých domů jsme využili jako navážku kolem něj. Je tak zabezpečen,“ ujistil Kvarda.

Jeho znalosti nyní využívají vědci z Mendelovy univerzity. Pomáhá jim mapovat zaniklá sídla. Na jižní Moravě jsou zatím zmapována dvě. Kromě Mušova ještě Ječmeniště na Znojemsku.

V blízkosti Mušova se od 20. dubna do 5. května 1945 odehrála velká tanková bitva mezi Rudou armádou a Německem. Zničené tanky pak stály na poli až do roku 1950.

VIDEO: Novomlýnské vodní nádrže patří mezi největší vodní plochy v České republice. Jsou ale velmi mělké, střelmistři proto musí někdy odpalovat kmeny stromů, které ohrožují lodě.

Video
Video se připravuje ...

Střelmistři čistí vodní nádrž Nové Mlýny od skrytých překážek, ničí proplouvající lodě. Hynek Zdeněk


Fotogalerie
6 fotografií