Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Francouzi vyslali buldozery na uprchlický tábor! Migranti se ale stěhovat nechtějí

Autor: lm, ČTK - 
13. ledna 2016
11:28

Francouzi vystavěli pro migranty v Calais obytné tábory za miliony korun a hodlají srovnat se zemí nechvalně proslulou džungli v Calais. Migranti se ale stěhovat nechtějí a tábory označili za „vězení“. Úřady jim daly dva dny na vystěhování. Pak začne demolice!

Dva dny na vystěhování mají migranti ve francouzském Calais, kteří si u města postavili rozsáhlé stanové městečko. Policisté jim začali rozdávat příkazy k vystěhování. Úřady totiž mají v plánu srovnat se zemí asi třetinu tábora.

Francouzi nechali za zhruba pět milionů eur (asi 135 milionů korun) vystavět obytné buňky vyrobené z lodních kontejnerů. Nové buňky jsou vybaveny palandami i topením a mají okna. Jsou ale bez tekoucí vody nebo bez sanitárních zařízení. Toalety a sprchy však budou mít lidé ubytovaní v buňkách k dispozici v objektu, který byl dosud vyhrazen ženám a dětem. Pro migranty živořící ve stanech, pod plastovými plachtami nebo v narychlo postavených chatrčích by to měl být krok k lepšímu. Běženci ale přestěhování odmítají!

Podle dobrovolníků, kteří migrantům v Calais pomáhají, jim tábor připadá jako „vězení“. „Rozhodli jsme se, že zůstaneme tady a budeme pokojně vzdorovat plánu vlády na zničení našich domovů. Snažně prosíme francouzské úřady a mezinárodní komunity, aby nás pochopily a respektovaly naše základní lidská práva,“ stojí ve vyjádření, které poskytli vůdci této komunity.

Policisté asi dvěma tisícům migrantů rozdali příkazy k vystěhování s tím, že mají čas do středy. „Mezi nimi je 300 žen a 60 dětí,“ uvedla charita HelpRefugees UK, která se migrantům snaží pomoci. „Uprchlíci neodmítají nový tábor, ale tento tábor může pojmout pouze 55 uprchlíků za den a to momentálně nestačí,“ vysvětlila organizace s tím, že tímto tempem se stihne do středy přestěhovat jen asi dvě stě migrantů.

Nežádají o azyl, chtějí do Velké Británie

Už několik let migranti doufají, že se z Calais dostanou ilegálně do Británie na nákladních automobilech nebo vlakem skrze Eurotunel. Někteří za riskantní cestu přes Lamanšský průliv zaplatí životem.

Mnozí uprchlíci věří, že v Británii budou mít snadnější podmínky, protože tam mají příbuzné nebo hovoří jen anglicky. Proto ve Francii nežádají o azyl, i když by podle francouzského ministerstva vnitra měli vekou šanci na jeho získání.

jana999 ( 14. ledna 2016 09:10 )

já nevím co se s nima párají, o azyl nežádají británie je nechce, tak šup s nima na lod a zpátky odkud přišli bylo by to levnější než si s nima zasvinit zem

marie60 ( 13. ledna 2016 15:02 )

Domov mají přece jinde a ne ve Francii.Měli by poslouchat, co se od nich žádá a ne aby takhle trucovali.S nima to budou mít francouzi ještě těžké a ne jen francouzi.

sores ( 13. ledna 2016 13:14 )

Bohužel těch už se Evropa nezbaví! Jak řekl velmi známý politik, nastala 3 světová válka i bez Hitlera! Bude se to zhoršovat až natolik že bude zničená celá planeta, zbraně k tomu existují. Už aby to bylo, lidstvo je čím dál odpornější.

tbgb ( 13. ledna 2016 12:13 )

Kdyby se něco podobného mělo stát u nás,tak se ozvou všechny organizace na ochranů práv,že jsme rasisti.

Zobrazit celou diskusi