Korpus: 220 g krupicového cukru, 420 g vajec, 70 g žloutků, 300 g hladké mouky, 20 ml oleje, 80 ml vody, 3 g citronové kůry, 2 g soli.

Cukr, vejce a žloutky smícháme, nahřejeme na 45 °C a poté vyšleháme do husté pěny. Ke konci šlehání přidáme vodu. Ručně zamícháme olej s citronovou kůrou a nakonec zlehka prosátou mouku a sůl. Na pečicí papír nakreslíme 6 kruhů o průměru 24 cm, hmotu na ně rovnoměrně rozdělíme a rozetřeme. Upečeme při 200 °C. Pozor, abychom nevysušili. Za horka stáhneme z plechu.

Čokoládový krém s máslem: 120 g krupicového cukru, 400 g másla, 360 g 33% smetany, 120 g hořké čokolády (kolem 60 %), 80 g kakaa, 1 g skořice.

Cukr utavíme na světlý karamel, zalijeme horkou smetanou a rozvaříme. Přidáme kakaový prášek a skořici a provaříme na mírném ohni. Horkou směs nalijeme na čokoládu, necháme povolit a poté umícháme dohladka. Necháme zchladnout a při pokojové teplotě do vychladlé hmoty vešleháme máslo. Musíme získat nadýchaný, hladký krém.

Upečené placky opatrně (pomocí ráfku) seřízneme do perfektního kruhu a poté k sobě 5 placek rovnoměrně krémem spojíme. Dohladka zamázneme povrch i strany. Na dort naznačíme 12 dílků a na každý uděláme ze zbylého krému pomocí sáčku s širokou zdobičkou „pusinku“.

Poleva: 130 g krupicového cukru, 20 g másla.

Z cukru si utavíme světlý karamel, přidáme máslo a umícháme dohladka. Ještě horkou polevu nalijeme na poslední placku a karamel po celém povrchu rozetřeme. Placku s karamelem před ztuhnutím (pomocí olejem namazaného nože) rozdělíme na 12 dílů, které po úplném vychladnutí naskládáme na povrch dortu, na předem připravené pusinky, do tvaru větrníku. 

 

Video
Video se připravuje ...

Historie svatebních dortů: Tyto dorty byly v kurzu před lety. Které vládnou nyní? Videohub

Fotogalerie
3 fotografie