Pohankovo-banánový chlebíček

Potřebujete: 100 g sušených datlí, 400 g banánů, 75 g bio kokosového oleje, 150 g pohankové krupice (nebo napůl pohanková a kukuřičná instantní polenta) 3 čl kypřicího prášku bez fosfátů, 1 čl mletého kardamomu, ½ čl pravé vanilky, špetka soli, 50–100 g čokopeciček nebo hořké čokolády nasekané na kousky.

Postup: 1. Omyju sušené datle a namočím je přes noc (nebo alespoň na 3–4 hodiny) do 300 ml vody. Množství datlí a banánů rozhoduje o výsledné sladkosti dezertu. Tak třeba já vím, že pro dědečka, který má rád sladší chutě, navýším množství datlí na 150 g a snížím množství banánů o 50 g.

2. Když jsou datle úplně měkké, rozmixuju je s vodou na hladké datlové pyré, které funguje jako sladidlo.

3. Rozpustím 75 g kokosového oleje se špetkou soli, přiliju k datlovému pyré a společně chvilku mixuju ponorným mixérem. Vidličkou rozmačkám 400 g banánů a přimíchám je k datlovému pyré.

4. Smíchám suché suroviny: 150 g pohankové krupice (nebo pro jemnější chuť 75 g pohankové krupice a 75 g kukuřičné instantní polenty), 3 čl kypřicího prášku, lžičku mletého kardamomu a trošku vanilky.

5. Suché ingredience dobře promíchám s vlhkými a nakonec přidám 50–100 g čokopeciček nebo hořké čokolády nasekané na menší kousky. Formu na biskupský chlebíček (z té nám dezert chutná nejvíce, ale dá se použít i forma na malou bábovku, jako je na fotografii) vymažu kokosovým olejem, vysypu kokosem nebo krupicí a peču cca 45 minut na 170 °C.

Jahodové knedlíky

Potřebujete na cca 20 knedlíků: na těsto: 250 g měkkého suššího tvarohu, 1 vejce, domácí nebo bio, 240 g bio polohrubé mouky špaldové, 2 pl oleje špetka soli, ½ čl kypřicího prášku bez fosfátů, 20 jahod. Na servírování: rozpuštěné bio máslo, moučkový cukr, na jemno nastrouhaný tvaroh.

Postup: 1. Těsto lze zadělat snadno rukama, ale když dělám knedlíky doma, tak dám tvaroh, celé vejce, olej, mouku, sůl a kypřicí prášek do hnětací mísy kuchyňského robotu a během chviličky mám hotové nelepivé těsto.

2. Do velkého hrnce dám vařit vodu.

3. Na pomoučněné pracovní ploše mezitím vypracuji z těsta váleček. Děti si odkrajují malé kousky těsta, do kterých balí jahody. Těsto lze i vyválet, vykrájet skleničkou kolečka a do nich balit jahody.

4. Když se voda v hrnci vaří, osolím ji půl lžičkou soli a přidám knedlíky. Po chvíli, když začne voda znovu vřít, knedlíky lehce oddělím ode dna. Když vyplavou, tak je povařím podle velikosti 6–8 minut.

5. Děrovanou naběračkou vyndám uvařené knedlíky na velkou mísu a opatrně každý propíchnu vidličkou. Vyjde horká pára a navíc se pak dětem knedlíky bezpečněji půlí na talíři.

6. Na rozpůlené knedlíky si dáváme strouhaný tvrdý tvaroh, moučkový cukr a rozpuštěné máslo. Pro lehce ozdravěnou verzi polijte tvaroh rýžovým sirupem.

Tip Hanky Zemanové: Některé recepty záměrně neozdravuju a patří mezi ně právě jahodové knedlíky. Došla jsem k tomu, že jednou či dvakrát za rok, v sezóně jahod, se chci vrátit do dětství a pochutnat si na knedlících přesně takových, které nám na chalupě vařila maminka a babička.

Vyzkoušejte také Míša řezy, na které potřebujete je dvě vejce.

Video
Video se připravuje ...

Míša řezy, na které potřebujete je dvě vejce Videohub/recepty

Fotogalerie
3 fotografie