Obrácené listové těsto: 400 g másla (na máslové těsto), 175 g hladké mouky (na máslové těsto), 350 g hladké mouky (na vodánek), 150 ml vody (na vodánek), 2 ml citronové šťávy (na vodánek), 12 g soli (na vodánek), 115 g měkkého másla (na vodánek).
Studené máslo na máslové těsto rychle a krátce prohněteme s moukou. Poté tuto hmotu rozválíme mezi dvěma archy papíru na pečení, a to na obdélník 20 cm x 30 cm. Dobře vychladíme.
Všechny ingredience na vodánek smícháme do hladkého těsta a v lednici necháme asi 10 minut odpočinout. Poté vodánek rozválíme na obdélník 20 cm x 30 cm.
Na pomoučenou plochu dáme máslový obdélník a na něj vodánek a rozválíme do obdélníku 20 cm x 60 cm. Poté složíme natřikrát a zakryté dáme vychladit do lednice na 15 minut. Poté postup zopakujeme, těsto rozválíme na 20 cm x 80 cm a složíme načtyřikrát. Postup zopakujeme ještě dvakrát s tím, že opět přeložíme natřikrát a načtyřikrát.
Odpočinuté proválené těsto rozdělíme na poloviny a každou rozválíme na plát o velikosti plechu. Pláty přeneseme na plech s papírem, propícháme vidličkou, přiložíme další papír a zatížíme plechem na pečení. Pečeme při 170 °C dozlatova. Správně upečené těsto má stejnou zlatohnědou barvu v celém svém řezu. Vychladlé upečené pláty opatrně nařežeme na 4 obdélníky 12 cm × 32 cm.
Žloutkový cukrářský krém: 450 ml plnotučného mléka, 70 g žloutků, 100 g krupicového cukru, 45 g kukuřičného škrobu, 45 g másla, 1 vanilkový lusk.
350 mililitrů mléka s vyškrábanou vanilkou a máslem přivedeme k varu. Zbylé ingredience vyšleháme v misce dohladka, nalijeme je do mléka a za stálého míchání vaříme 2 až 3 minuty. Nalijeme do misky, přikryjeme fólií a necháme vychladnout.
Žloutkový cukrářský krém máslový: 700 g žloutkového krému (z předchozího kroku), 150 g másla.
Vychladlý krém vyšleháme dohladka a zašleháme měkké máslo. Výsledný krém je nadýchaný a nesražený, drží tvar. 50 gramů krému odložíme na finální dohotovení a zbylý ihned použijeme.
Fondánová poleva: 250 g fondánu, 30 g glukózového sirupu, 5 ml vody.
Ve vodní lázni všechny ingredience rozpustíme za stálého míchání, použijeme při 37 °C.
Čokoládová poleva: 70 g hořké čokolády, 40 g 33% smetany,10 g glukózového sirupu.
Smetanu a glukózu přivedeme k varu, nalijeme na čokoládu a rozmícháme dohladka. Polevu dáme do trezírovacího sáčku a ustřihneme malou, asi 2mm špičku.
Dekorace: 50 g rozpuštěného kakaového másla, nadrcené drobečky z odřezků plátů.
Plát upečeného těsta potřeme tenkou vrstvou kakaového másla, poté třetinou krému. Další plát potřeme kakaovým máslem z obou stran a přiložíme na natřený krém. Postup zopakujeme se zbylým krémem a pláty; poslední, vrchní plát potřeme opět zbylým máslem jen ze strany, která bude nalepená na krém. Delší strany zahladíme a takto připravený dezert dáme zachladit.
Po zatuhnutí dezertu nahoru nalijeme rozpuštěný fondán a rozetřeme. Ihned diagonálně nahusto přestříkáme čokoládovou polevou pomocí sáčku a špičkou nože ještě před zatuhnutím vytvoříme ozdobné vzory.
Necháme krátce zatuhnout, strany začistíme a zbylým krémem delší strany obmažeme. Zasypeme nadrcenými drobečky z odřezků plátů. Krájíme ostrým pilkovým nožem namočeným v horké vodě na řezy o síle 4 cm.
Peče celá země: Upečou soutěžící pořádné kynuté těsto? Videohub/recepty