Kynuté těsto: 500 g hladké mouky, 220 ml plnotučného mléka, 150 ml rostlinného oleje (slunečnicový, řepkový), 100 g krupicového cukru, 5 žloutků, 30 g čerstvého droždí, 1/2 lžičky mořské soli, kůra z 1 čerstvého citronu.
Do vlažného mléka dáme lžičku cukru a rozdrobíme droždí, necháme vzejít kvásek. Prosátou mouku smícháme se solí a zbytkem cukru. K vzešlému kvásku přidáme žloutky, olej a citronovou kůru, dobře promícháme a vlijeme do mísy s moukou.
Vypracujeme hladké těsto, které necháme na teplém místě vykynout. Vykynuté těsto rozdělíme na 36 stejných kousků (cca 30 gramů na kus), každý vyválíme do malé kuličky a necháme ještě pár minut zakryté utěrkou kynout.
Maková náplň: 200 ml plnotučného mléka, 100 g mletého máku, 60 až 70 g krupicového cukru, 30 až 40 g piškotových drobečků,kůra z 1 čerstvého citronu, rum dle chuti, višně (mražené nebo kompotované, na ozdobu).
Mléko dáme do rendlíku a přivedeme k varu. Přisypeme mák a za stálého míchání na mírném ohni pár minut povaříme. Vmícháme cukr a odstavíme z kamen. Přidáme citronovou kůru a necháme vychladnout. Nakonec vmícháme piškotové drobečky a přidáme rum dle chuti.
Ořechová náplň: 100 g mletých vlašských ořechů, 100 ml plnotučného mléka, 60 g krupicového cukru, 30 g piškotových drobečků, 1 sáček (7 g) vanilkového cukru, špetka mleté skořice, rum, dle chuti pár kousků celých vlašských ořechů (na ozdobu).
Mléko svaříme společně s oběma cukry, přidáme mleté ořechy a za stálého míchání chvilku povaříme. Odstavíme, necháme vychladnout, pak vmícháme mleté piškoty a skořici. Nakonec přilijeme podle chuti rum.
Tvarohová náplň: 250 g tučného jemného tvarohu v kostce, 70 g krupicového cukru, 1 až 2 žloutky (podle hustoty tvarohu), kůra z 1 čerstvého citronu, 1 sáček (7 g) vanilkového cukru. Všechny suroviny společně promícháme.
Povidlová náplň: 120 g švestkových povidel, perník na strouhání (dle potřeby, na zahuštění), mletá skořice (dle chuti), rum (dle chuti).
Povidla podle potřeby zahustíme strouhaným perníkem a ochutíme skořicí a rumem.
Drobenka: 100 g polohrubé mouky, 70 g krupicového cukru, 70 g másla.
Mouku s cukrem dáme do mísy a promícháme. Přidáme na kousky nakrájené lehce změklé máslo a rukou vypracujeme drobenku.
Dekorace: 1 vejce na potření + trochu mléka, 50 g másla, 1 sáček (7 g) vanilkového cukru, 50 ml rumu.
Troubu předehřejeme na 190 °C (horní a spodní ohřev), plechy vyložíme pečicím papírem. Nakynuté bochánky vytvarujeme do placičky a do každé dáme lžičku vybrané náplně. Zabalíme, spoje dobře přimáčkneme a spojem dolů položíme na plech. Opět lehce prsty rozmáčkneme na placičku a tvarujeme podle typu náplně. Pomažeme vajíčkem rozšlehaným s kapkou mléka a dozdobíme.
Makové kytičky – koláček po celém obvodu několikrát lehce nastřihneme do kytičky, posypeme drobenkou a do středu dáme višni.
Ořechové čtyřlístky – koláček vytvarujeme do tvaru čtyřlístku, doprostřed dáme kousek vlašského ořechu a posypeme lehce drobenkou.
Tvarohovopovidlové koláčky – koláček uprostřed lehce promáčkneme, do důlku dáme lžičku povidel a zasypeme drobenkou.
Koláče pečeme ve vyhřáté troubě dozlatova. Ihned po upečení je potřeme rozpuštěným máslem smíchaným s rumem a vanilkovým cukrem.
Kamila Nývltová z pódií k troubě! Pečení jí vydělává víc než zpěv, upeče i půl tuny cukroví na Vánoce videohub_BPŽ