Potřebujeme na labutě: 250 ml vody, 100 g másla, sůl, 200 g hladké mouky, 5 vajec „M“, moučkový cukr na posypání, vanilkovo-máslový krém.
Postup: Vodu, máslo a špetku soli přivedeme společně do varu, vmícháme mouku a vaříme-odpalujeme tak dlouho, než se hmota přestane lepit na vařečku. Poté těsto odstavíme a necháme krátce vychladnout, následně vmícháme vejce a tím vznikne odpalované těsto. Takto připravené těsto naneseme cukrářským sáčkem na plech vystlaný pečicím papírem.
Vytvoříme tělíčka vlnovkou z ozdobné koncovky a krky nakreslíme hladkým tenkým koncem. Krků uděláme více pro případ, že se některé při tvoření zlomí. Pečeme v troubě předehřáté na 170 °C asi 20 minut (krky vyndáme dříve, pečou se kratší dobu).
Tip: Při pečení neotvírejte troubu, dokud nebudou krky hotové! Mohlo by se stát, že se kvůli tomu labutě nepovedou a těsto spadne.
Upečené těsto necháme vychladnout. Tělo labutě horizontálně rozřízneme na dvě půlky, horní díl rozdělíme ještě vertikálně a tím vytvoříme křídla.
Na spodní díl naneseme bohatou vrstvu oblíbeného krému, do kterého zapíchneme hlavičku labutě a přiklopíme rozevřenými křídly (oběma částmi vrchní půlky těla), které jsme předem zaprášili moučkovým cukrem.
Máslový krém s vanilkou
Potřebujete: 250 ml čerstvé smetany ke šlehání (33 % tuku), 250 ml čerstvého mléka (3,5 % tuku), 250 g žloutků, 150 g cukru krystal, 35 g bramborového škrobu, 1 vanilkový lusk, 370 g másla /cukrářský sáček, ozdobnou špičku
Postup: Mléko se smetanou přivedeme v hrnci k varu. Žloutky utřeme s cukrem, bramborovým škrobem a zrníčky vanilky. Přidáme asi ⅓ mléka se smetanou, důkladně promícháme, vlijeme zpět do hrnce se zbylým mlékem a smetanou a za stálého míchání vaříme do zhoustnutí, podobně jako pudink.
Hustý krém vložíme do mísy robota a šleháme, až vychladne. Do studeného krému postupně zašleháváme změklé máslo. Hotový krém přendáme do misky, přikryjeme fólií a vložíme do lednice, kde vydrží několik dnů. Krém v lednici ztuhne, proto ho před použitím vyndejte, nechte temperovat při pokojové teplotě a znovu vyšlehejte.
Dokončení labutí: Na spodní díl naneseme bohatou vrstvu oblíbeného krému, do kterého zapíchneme hlavičku labutě a přiklopíme rozevřenými křídly (oběma částmi vrchní půlky těla), které jsme předem zaprášili moučkovým cukrem.
Peče celá země: Podaří se odpalované těsto?
Peče celá země: Podaří se odpalované těsto? Videohub