Sladké tyčinky podle soutěžích pořadu Peče celá země: S čokoládou, borůvkami i karamelovým krémem

/
  • Sladké tyčinky podle soutěžících pořadu Peče celá země
    3. května 2022 ● 15:00

    Máte chuť vyzkoušet něco nového? Honí vás mlsná? Inspirujte se recepty na sladké tyčinky z pořadu Peče celá země. Vypadají božsky a stejně i chutnají!

  • 1.

    Sladké tyčinky podle Lucie

    Vrstva I: 140 g jemně drcených vloček, 120 g 55% čokolády, 10 g soli, 10 g jedlé sody, 140 g banánu, 80 g medu, 90 ml rostlinného oleje, 2 citrony, 100 g vajec, čerstvé fíky.

     

    V míse smícháme suché suroviny. Rozmačkáme banán, který přidáme k medu, oleji, citronové šťávě a vejcím. Promícháme, přilijeme k suché směsi, vše zamícháme a přidáme fíky. Směs vlijeme do formy na biskupský chlebíček. Pečeme na 180 °C cca 12 minut. Po upečení necháme těsto vychladnout a následně jej nakrájíme na tyčinky.

     

    Vrstva II: 200 g tvarohu ve vaničce, 140 g moučkového cukru, 3 lžičky zakysané smetany, 1 citron, 6 fíků, 30 ml rumu, 100 g rozinek.

     

    V míse smícháme tvaroh s cukrem a půlkou rumu. Přidáme zakysanou smetanu, citron a fíky. Dáme do trezírovacího sáčku s plochou špičkou a na každou tyčinku naneseme doprostřed pruh tvarohové směsi. Nakonec zapícháme do pruhu tvarohu rozinky namočené v rumu. Necháme vychladit.

     

    Vrstva III: 500 g mléčné čokolády, 200 g ruby čokolády.

     

    Čokoládu si rozehřejeme a vychlazené tyčinky jí nakonec na mřížce polijeme.

  • 2.

    Sladké tyčinky podle Markéty

    Mandlová sušenka: 120 g polohrubé mouky, 75 g moučkového cukru, 65 g 82% másla, 55 g mandlové mouky, 1 vejce, 1 lžička vanilkového cukru, špetka kypřicího prášku.

     

    Ze všech surovin vypracujeme hladké těsto a dáme ho do chladu odpočinout. Malou část odložíme na dekoraci. Poté vyválíme a vykrájíme obdélníky 3 cm x 10 cm. Upečeme na 160 °C.

     

    Marokánky:  200 g 33% smetany ke šlehání, 130 g krupicového cukru, 20 g hladké mouky, 130 g celých nesolených mandlí, 80 g sušených brusinek, 50 g borůvek naložených v rumu.

     

    Šlehačku, cukr a mouku svaříme, odstavíme. Přidáme ořechy a ovoce. Na plech na pečicí papír rozetřeme marokánky do tvaru obdélníků. Pečeme na 180 °C asi 20 minut.

     

    Karamelový krém:  200 g cukru, 100 g 33% smetany ke šlehání, 250 g 82% másla, 1 lžíce rumu.

     

    Cukr svaříme s troškou vody na karamel, zalijeme ohřátou smetanou, odstavíme a vmícháme kousek másla. Necháme vychladnout. Změklé máslo vyšleháme do pěny, přidáme karamel a rum. Došleháme.

    Náplň: 100 g borůvkové marmelády

     

    Marmeládou potřeme sušenky.

     

    Čokoládová poleva:  200 g 28% bílé čokolády, 200 g 47% ruby čokolády

     

    Čokolády rozpustíme ve vodní lázni (každou zvlášť) a použijeme je k potažení tyčinek.

     

    Dekorace:  125 g čerstvých borůvek, svazek čerstvé máty.

     

    Upečené mandlové sušenky potřeme borůvkovou marmeládou, nastříkáme na ně krém a přiložíme marokánkovou vrstvu. Necháme ztuhnout a poté poléváme čokoládou. Nahoru položíme mátové lístky a borůvky, případně upečené lístky ze zbytků mandlového těsta.

  • 3.

    Sladké tyčinky podle Martiny

    Sušenka:  100 g hladké mouky, 50 g másla, 45 g krupicového cukru, 1/4 vejce, 5 g voňavého pečení (koření), 3 g himálajské soli.

     

    Ze všech surovin vypracujeme těsto, které dáme odležet na půl hodiny do lednice. Poté ho dáme do forem na tyčinky a pečeme na 180 °C cca 15 minut, dokud nejsou okraje zlatavé. Necháme vychladnout.

     

    Vrstva I (čokoládová ganáž):  125 g 33% smetany ke šlehání, 125 g 72% hořké čokolády (pecky), 15 g másla.

     

    Smetanu zahřejeme těsně pod bod varu. Přelijeme jí pecky čokolády a přidáme máslo. Po chvíli vše řádně promícháme a necháme při pokojové teplotě.

     

    Vrstva II: 200 g krystalového cukru, 60 g másla, 125 g 33% smetany ke šlehání, 5 g himálajské soli.

     

    Cukr necháme volně rozpustit na nepřilnavé pánvi, přidáme rozehřáté máslo a promícháme, dokud se máslo s karamelem nespojí. Následně nalijeme horkou smetanu, necháme probublat a hned odstavíme. Na závěr vmícháme sůl a necháme vychladit.

    Vrstva III: 30 g lískových ořechů

     

    Na suché pánvi opražíme ořechy. Necháme vychladit.

     

    Dekorace: 300 g hořké čokolády, 10 g kakaového másla, mléčná čokoláda na cákance + kakaové máslo, 30 g mrazem sušených malin.

     

    Čokoládu rozpustíme spolu s kakaovým máslem nad vodní lázní. V této čokoládě budeme máčet hotové tyčinky.

     

    Upečené a vychlazené sušenky necháme ve formičkách. Nalijeme na ně karamel, posypeme nakrájenými ořechy a necháme zatuhnout. Pomocí zdobicího sáčku nalijeme na karamel čokoládovou ganáž a dáme vychladit. Vytáhneme, polijeme hořkou čokoládou, kterou jsme si rozpustili ve vodní lázni spolu s kakaovým máslem. Necháme zatuhnout a pak pomocí lžíce uděláme čokoládové cákance a posypeme mrazem sušenými malinami.

    Fotogalerie
    4 fotografie

BLESK PREMIUM
Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi

Dnešní horoskopy