Odměna pro děti

Vynález preclíku se podle legendy přisuzuje jednomu italskému mnichovi. Zatočenou dobrotu prý začal péct okolo roku 600 jako odměnu pro děti, které se naučily správně modlitbu. Název preclík pochází z latinského pretium, což znamená odměna. Zpočátku vypadaly preclíky jako kříž v kruhu, později měly znázorňovat ruce sepjaté k modlitbě a vzniklé tři otvory měly připomínat Svatou Trojici.

Postní pečivo

Původně patřily preclíky k předvelikonočnímu postnímu pečivu. Vyráběly se totiž jen čistě z pšeničné mouky a vody, protože křesťané během půstu nesměli jíst vejce ani mléčné výrobky. A bylo zvykem, že na Velikonoce děti hledaly schované preclíky.

Louhované těsto

Od středověku jsou preclíky nejrozšířenější v německy mluvících zemích, především v Německu a Rakousku. A právě v německém Bavorsku je tradiční tmavý (červenohnědý) preclík vyráběn z louhovaného těsta. Zmíněnou barvu kůrky ale nemá preclík jen pečením. Syrové těsto se na pár vteřin namáčí do jedovatého louhu a pak se peče.

Samozřejmě pekárny, které tuto tradici mají, musejí dodržovat přísná bezpečnostní opatření a roztok louhu (neboli hydroxidu sodného) je maximálně pětiprocentní. Po upečení přestává být pro člověka nebezpečný. Díky tomu má tak preclík svou specifickou chuť, křupavou kůrku a těsto uvnitř měkké a kypré.

Muzeum preclíků

Preclík se stal symbolem pekařského cechu a zatočené pečivo pekli preclíkáři. Preclíky si vydobyly svou popularitu i v Americe. Nejstarší americká pekárna založená 1850 se nachází v americké Pensylvánii ve městě Lititz. A právě dlouhá tradice preclíků v Pensylvánii dala vzniknout v roce 1993 i muzeu zasvěcenému preclíkům.

Domácí preclíky

Ingredience: 1 kg polohrubé mouky, 3 žloutky, 50 g droždí, 50 ml mléka, lžíce krystalového cukru do kvásku, ½ lžičky soli, mák nebo sůl na posyp.

Postup: Připravte si kvásek. Rozdrobte droždí, přisypte cukr a uhněťte kašičku. Mléko ohřejte na 37 °C a přilijte k droždí. Přisypte lžičku mouky, přikryjte utěrkou a nechte vzejít kvásek (cca 30 minut). Zbylou mouku smíchejte se žloutky, přisypte sůl a přidejte kvásek.

Vypracujte hladké těsto, přikryjte utěrkou a nechte asi hodinu kynout. Následně si těsto rozdělte na několik kousků (podle toho, jak velké preclíky chcete).

Z každého vyválejte váleček a stočte do tvaru preclíku. Potřete vodou, posypte solí nebo mákem a pečte dozlatova v troubě předehřáté na 170 °C.

 

Video
Video se připravuje ...

Domácí chléb podle Ládi Hrušky Videohub/recepty