Slané chuťovky k posezení podle Peče celá země: Škvarková sluníčka, fazoláky i plněné taštičky

/
  • Recepty na škvarkové pečivo. Ingrediencí bylo také zelí a pivo.
    Aktualizováno - 22. dubna 2022 ● 11:37
    22. dubna 2022 ● 08:26

    Před námi je víkend a možná přemýšlíte, co dobrého si připravit pro posezení u televize nebo s přáteli. Inspirujte se slanými recepty z pořadu Peče celá země. 

  • 1.

    Markétina sluníčka 

    Těsto: 100 g celozrnné špaldové mouky, 400 g hladké mouky, 100 ml světlého piva (ležák), 60 g škvařeného sádla, 40 g žloutků, 100 ml vody, 1 lžička včelího medu, 10 g čerstvého droždí, 1 lžíce kvásku, sůl.

     

    Z droždí, kvásku, medu, vody a špaldové mouky vytvoříme kvásek a necháme 10 minut pracovat v kynárně. Přidáme ostatní suroviny, těsto umícháme v robotu a necháme ho v kynárně, dokud nezdvojnásobí objem.

     

    Náplň k provalování: 150 g škvařeného sádla, 100 g vepřových škvarků, 100 g brynzy, 1 lžička soli.

    Sádlo a škvarky rozemeleme tyčovým mixérem, přidáme brynzu, sůl a umícháme hladkou pastu. Vyválíme vykynuté těsto, potřeme ho náplní, stočíme, přeložíme a necháme kynout.

     

    Zelná náplň: 200 g kysaného zelí, 100 g červené cibule, 100 g anglické slaniny (vcelku, tučnější), 200 g anglické slaniny (plátky), sůl.

     

    Nakrájíme anglickou slaninu vcelku na kostičky a opečeme. Cibuli nakrájíme najemno a přidáme ji ke slanině. Zelí opláchneme, necháme okapat, přidáme do hrnce a podusíme. Případně dosolíme. Necháme vychladnout.

     

    Dekorace: 100 g kysaného zelí, 500 ml světlého piva (výčepní), 100 g nakládaných papriček.

     

    Vykynuté těsto rozválíme, vykrojíme šest kruhů, středy rozřízneme na osm dílků a vytočíme je ven tak, aby vznikla sluníčka. Ze zbytku těsta nakrájíme šest pruhů. Na pruhy položíme zelnou nádivku, na ni plátky anglické slaniny, aby přesahovala ven, a stočíme je do malých roládek, které umístíme do středu sluníček. Necháme dokynout na plechu a pečeme 10 minut na 220 °C. Na tác dáme upečená sluníčka, misku se zelím, papričkami a půllitr piva.

  • 2.

    Plněné taštičky podle Zuzany 

    Těsto: 300 g hladké mouky, 3 g soli, 150 g másla, 150 až 200 ml plzeňského piva (12°).

     

    V robotu (K metlou) promícháme mouku se solí a studeným máslem. Jakmile se vytvoří drobenka, přiléváme pivo. Necháme těsto, aby se spojilo.

     

    Náplň: 100 g sádla, 2 cibule, 100 g škvarků, 200 g uzeného farmářského masa (vcelku), 640 g bílého zelí, ne kysaného (1 sklenice), 5 g soli, 60 g krystalového cukru.

     

    Na sádle necháme zpěnit cibuli nakrájenou nadrobno, přidáme pokrájené škvarky, uzené a scezené zelí. Necháme podusit. Pokud je potřeba, přidáme sůl a cukr.

     

    Dekorace: 1 vejce na potření, sezam, kmín na posypání.

     

    Těsto na pomoučněném vále vyválíme a vykrojíme taštičky, které naplníme zelnou směsí. Okraje pomašlujeme žloutkem, spojíme a taštičky dáme na plech. Povrch pomašlujeme vejcem. Pečeme při 170 °C cca 30 minut.

  • 3.

    Fazoláky podle Zdeňka 

    Těsto: 150 g škvarků, 500 g hladké mouky, 10 g soli, 2 g černého pepře, 150 g sádla, 100 ml piva, 2 žloutky.

     

    Škvarky nakrájíme nadrobno. Mouku, sůl, koření, škvarky a sádlo vypracujeme do drobenky. Nakonec zapracujeme pivo a žloutky. Vypracujeme těsto, které necháme odležet v lednici.

     

    Náplň: 25 g sádla, 1 malá cibule, 5 g sušené sladké papriky, 125 g uzené krkovice, 1/2 čabajky, 3 g drceného kmínu, 1 g černého pepře, 2 g sušeného tymiánu, 1 stroužek česneku, 1 až 2 plechovky červených fazolí ve sladkoslaném nálevu, 100 g kysaného zelí, 125 g smetany, 15 g hladké mouky.

     

    Na sádle osmahneme cibuli a papriku, přidáme nakrájenou krkovici, klobásu, koření, fazole (jedna až dvě plechovky, dle chuti), zelí a podusíme. Nakonec přidáme smetanu, ve které jsme rozmíchali hladkou mouku.

     

    Dekorace: 1 vejce na potření

     

    Těsto vyválíme, nakrájíme čtverce, každý naplníme nádivkou, potřeme vajíčkem a pečeme cca 30 minut při 170 °C (horký vzduch).

    Fotogalerie
    3 fotografie

BLESK PREMIUM
Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi

Dnešní horoskopy