Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Škvarkoví šneci, rohlíčky a zelňáky: Recepty ze soutěže Peče celá země

/
  • Recepty na škvarkové šneky a rohlíky ze soutěže Peče celá země.
    19. dubna 2022 ● 08:53

    Soutěžící pořadu Peče celá země se tentokrát potýkali s tradičními surovinami, jako jsou škvarky a zelí. Jak se jim slaní šneci, placky a rohlíky povedly? Vyzkoušejte soutěžní recepty a uvidíte!

  • 1.

    Škvarkoví šneci podle Jany

    Těsto: 15 g čerstvého droždí, 5 g krupicového cukru, 70 ml vlažné vody, 125 g hladké mouky, 125 g polohrubé mouky, lžička soli, špetka pepře, 40 ml piva, 2 vejce (z toho jedno na potření), 40 g vepřového sádla, 25 g mletých vepřových škvarků.

     

    Postup: Droždí, lžičku cukru a 50 mililitrů vlažné vody promícháme v hrnečku a necháme vzejít kvásek. Mezitím si prosejeme 125 gramů hladké mouky na kynutá těsta a 125 gramů polohrubé mouky, přidáme lžičku soli a pepř. Uprostřed uděláme důlek, do kterého vlijeme kvásek, přidáme ostatní tekutiny, žloutek, promícháme a poté zapracujeme lžíci sádla a 25 gramů mletých škvarků. Vypracujeme hladké nelepivé těsto, které necháme 10 minut kynout.

     

    Náplň: 500 g kyselého zelí, 50 g vepřového sádla, 100 g uzeného masa, 100 g cibule, 10 g hrubé soli,10 g celého kmínu, pepř.

     

    Postup: Mezitím co kyne těsto, vymačkáme zelí, rozehřejeme sádlo a nakrájíme domácí uzené na malé kostičky. Troubu rozehřejeme na 180 °C. Vykynuté těsto vyválíme na pomoučněném válu na obdélníkový plát o tloušťce asi 0,5 cm a potřeme ho rozpuštěným sádlem. Posypeme zelím, pokrájeným domácím uzeným, cibulí, osolíme, opepříme a posypeme kmínem.

     

    Naplněný plát stočíme jako roládu po delší straně. Plech vyložíme pečicím papírem a potřeme sádlem. Ostrým nožem roládu nakrájíme na plátky silné 2 až 3 cm.

     

    Nakrájené šneky položíme na pečicí papír, mírně je rukou zploštíme, potřeme vejcem, posypeme hrubou solí a dáme péct. Pečeme dozlatova, zhruba 30 minut.

  • 2.

    Škvarkové rohlíčky podle Veroniky 

    Těsto: 150 ml světlého piva (10°), 150 ml plnotučného mléka, 500 g hladké mouky, 7 g sušeného droždí, 4 g krupicového cukru, 100 g škvarků, 50 g vepřového sádla, 1 vejce, 10 g soli.

     

    Postup: V hrnci na plotně si mírně zahřejeme pivo spolu s mlékem, aby obě ingredience byly vlažné. Do velké mísy od robotu prosejeme mouku, uděláme důlek, vysypeme droždí, přidáme cukr, vlažnou směs mléka a piva, přidáme nadrobno pokrájené škvarky a povolené sádlo. Po okrajích nasypeme sůl a rozklepneme jedno vejce. Hněteme, dokud nemáme krásně spojené, vláčné těsto. Těsto vložíme do čisté mísy a necháme ho 30 minut kynout v teple. Mezitím si připravíme náplň.

     

    Náplň:  300 g bílého kysaného zelí, 300 g uzené vepřové plece, celý kmín, červená cibule, trocha cukru.

     

    Bílé zelí a plec pokrájíme nadrobno, smícháme s kmínem a necháme v misce. Cibuli nakrájíme najemno a osmahneme. Poté přidáme plec a osmahneme. Nakonec přidáme kmín a trochu cukru.

     

    Dekorace: hrubozrnná sůl, kmín, 1 vejce na potření.

     

    Vykynuté těsto rozdělíme na 10 stejných dílů. Každý díl rozválíme do oválu a naplníme náplní. Smotáme do rohlíku a na plechu necháme přikryté ještě 30 minut odpočinout. Mezitím rozpálíme troubu na 180 °C. Rohlíky potřeme rozšlehaným vejcem, lehce posypeme solí a kmínem a dáme péct na 10 až 15 minut.

  • 3.

    Zelné placky podle Lucie 

    Sýrovopivový dip:  2 lžíce másla, velký stroužek česneku, 2 lžíce hladké mouky, 125 ml světlého piva, 175 ml mléka, 200 g čedaru, 1/4 lžičky uzené papriky, sůl.

     

    Postup: Máslo rozpustíme v kastrůlku, přidáme najemno nasekaný česnek a mouku a asi minutu opékáme. Za stálého šlehání přilijeme pivo a mléko a 5 až 10 minut vaříme do zhoustnutí. Na závěr vmícháme nastrouhaný sýr, necháme ho rozpustit a dip dochutíme paprikou, případně solí.

     

    Zelné placky: 1 sklenice kysaného zelí, škvarky, 1 vejce, 150 g hladké mouky sůl, 1 lžíce sádla, majoránka, celý kmín, drcený kmín, pepř.

     

    Postup: Nejprve dáme do cedníku zelí a necháme ho trochu okapat. Pak zelí pokrájíme na menší kusy. Přichystáme si i škvarky. Buď je pomeleme strojkem na maso, nebo je nasekáme nožem nadrobno. Nakrájené škvarky i zelí dáme do mísy, osolíme a propracujeme s moukou a vajíčkem. Mělo by vzniknout mírně lepivé těsto. V případě potřeby můžeme přidat pár lžic mouky navíc. Koření přidáváme nakonec, dle chuti.

     

    Z těsta oddělujeme menší kousky velikosti asi pingpongového míčku a zploštíme je na tloušťku zhruba půl centimetru (můžeme rukou nebo válečkem). Druhá možnost je, že těsto vyválíme a vykrojíme kolečka o průměru 10 až 12 cm. Takto vytvořená kolečka dáme na plech, který je vyložený pečicím papírem. Troubu předehřejeme na 180 °C a pečeme 20 minut. Poté placky potřeme sádlem a pečeme ještě dozlatova. A pak máme hotovo.  

    Video
    Video se připravuje ...

    Peče celá země: Co budou péct soutěžící tentokrát? CT1

    Fotogalerie
    6 fotografií

Dnešní horoskopy