Potřebujete na máslo a podmáslí: 600 g 33% čerstvé smetany ke šlehání.
Smetanu vyšleháme do šlehačky a pokračujeme ve šlehání dál, až se začnou dělat hrudky. Máslo se nabalí na metlu a oddělí se podmáslí. Pozor, aby podmáslí nevyšplouchlo z mísy. Můžeme ho i odlévat přes sítko do misky.
Hotové máslo je potřeba prohníst a zbavit zbytků podmáslí. Můžeme to udělat pod tekoucí studenou vodou nebo v misce s vodou, kterou několikrát vyměníme. Pokud se máslo lepí na ruce, necháme ho chvíli v lednici ztuhnout. Hotové máslo použijeme na výrobu ochuceného másla i pečiva, podmáslí použijeme na výrobu pečiva.
Na kynuté těsto: 500 g hladké mouky, 260 g podmáslí (vyrobeného dle postupu výše), 40 g másla (vyrobeného dle postupu výše), 20 g čerstvého droždí, 15 g krupicového cukru, 10 g mořské soli ,voda na postříkání, 50 g celého máku (na posyp), 50 g celého kmínu (na posyp).
Postup: Do vlažného podmáslí dáme cukr a rozdrobíme droždí. Promícháme, zakryjeme papírovou utěrkou a necháme vzejít kvásek. Mezitím si do mísy prosejeme mouku se solí, přidáme změklé máslo a následně i vzešlý kvásek. Vypracujeme pevné (tuhé), ale hladké a nelepivé těsto. Dáme do mísy, zakryjeme fólií a necháme na teplém místě vykynout.
Vykynuté těsto vyklopíme na vál a rozdělíme na 12 stejných kousků. Vytvarujeme z nich 6 rohlíků a 6 housek. Na rohlík si těsto vyválíme do trojúhelníku a stočíme, na housky si z kousku těsta vyválíme váleček a zapleteme ho do housky. Rohlíky i housky vyskládáme na plechy vyložené pečicím papírem, zakryjeme utěrkou a necháme vykynout.
Troubu si předehřejeme na 240 až 250 °C (horní a spodní ohřev). Do spodní části trouby dáme nahřát plech. Vykynuté pečivo postříkáme vodou a posypeme mákem či kmínem. Dáme péct do vyhřáté trouby. Zároveň nalijeme na nahřátý plech ve spodní části trouby trochu vody (vznikne tím pára) a rychle troubu zavřeme. Pečeme 15 až 16 minut. Ihned po vytažení z trouby pečivo znovu postříkáme vodou, zůstane tak lesklé.
Na ochucené máslo: 200 g másla (vyrobeného dle postupu výše), 50 g sušených rajčat naložených ve slunečnicovém nebo olivovém oleji, 2 až 3 stroužky čerstvého česneku, pár lístků čerstvé bazalky, špetka sušeného chilli, mořská sůl (dle chuti).
Postup: Rajčata, česnek a bazalku společně rozmixujeme nebo najemno nasekáme a společně vyšleháme se změklým máslem. Dochutíme chilli a solí.
Zkuste také: Nejjednodušší rohlíky z domácí pekárny
Nejjednodušší rohlíky z domácí pekárny Videohub/recepty