Máslové rohlíky

POTŘEBUJETE: 500 g polohrubé mouky ● 500 g hladké mouky ● 1 polévkovou lžíci cukru ● 2 lžičky soli ● 700 ml vody ● 8 polévkových lžic rozpuštěného másla ● 1 kostku droždí ● žloutek a máslo na potření

Tento recept je opravdu jednoduchý a nemusíte se trápit, zda vám vzejde kvásek. Jednoduše dejte všechny ingredience (kromě posledních dvou – tedy žloutku a másla na potření) dohromady a vypracujte hladké nelepivé těsto, které zakryjte utěrkou. Nechce hodinu kynout – tedy odpočívat.

POSTUP: Při výrobě těsta přitom platí pár pravidel: Pokud máte těsto příliš řídké, přidejte více polohrubé mouky. Pokud máte zase těsto příliš husté, přidejte o trochu více vody.

Z vykynutého těsta vypracujte 2 stejné kuličky, které rozválejte do tvaru kruhu. Těsto potřete máslem a následně nakrájejte na trojúhelníky, které pak rolujte do tvaru rohlíku. Rohlíky pokládejte na papírem vyložený plech.

Poté přichází na řadu poslední ingredience – žloutek, kterým potřete vaše výsledné výtvory. Nechte ještě 10 minut kynout. Během dalšího kynutí si předehřejte troubu na 200 stupňů a v ní pak pečte rohlíky po dobu 15 až 20 minut. 

Pivní rohlíky

POTŘEBUJETE: 3 a půl hrnku polohrubé mouky ● 1 vejce ● 1 lžíci mléka ● 1 lžičku soli ● hrnek světlého piva ● ¾ kostky droždí ● velký panák oleje ● hrubou sůl a kmín na posypání

POSTUP: Z piva si odlijte část (stačí půl hrnečku), kterou ohřejte (nesmí ale překročit hranici 37 stupňů). K ohřátému pivu přidejte droždí a vidličkou rozmíchejte dohladka. Připravený kvásek vlijte do důlku utvořeného v osolené mouce a nechte chvíli kynout. Poznáte to tak, že se na kvásku začnou dělat bublinky. Pak přilijte zbytek piva, olej, žloutek a vypracujte těsto.

To přikryjte utěrkou a nechte kynout asi 40 minut. Vykynuté těsto vyklopte na vál a rozdělte na dvanáct částí. Jednotlivé části zpracujte do kuliček a následně rozválejte na placky. Ty pak postupně srolujte na rohlíky. 

Rohlíky pokládejte na plech vyložený pečicím papírem a potírejte bílkem rozmíchaným s mlékem a špetkou soli. Pokud máte rádi posyp, nezapomeňte nyní posypat hrubou solí a kmínem. Pečte pak v předem vyhřáté troubě na 200 stupňů a po 5 až 7 minutách přepněte na »horkovzduch« a dopečte dozlatova.

Peče celá země: Na co se můžeme těšit v nové řadě?

Video
Video se připravuje ...

Peče celá země: Na co se můžeme těšit v nové řadě? Videohub

Fotogalerie
8 fotografií