„Hustý pampeliškový sirup, připomínající med, chutná skvěle nejen dětem. Hodí se do čaje, limonády, na chléb s máslem, do jogurtu nebo na lívance. A má ještě jeden velmi významný zdravotní aspekt. Odpoledne strávené sběrem květů na rozkvetlé louce a na čistém vzduchu vám dodá radost ze života,“ slibuje Jana Riebe, která nám poskytla svůj recept.

Potřebujete: 2 l vody, 3 l pampeliškových květů (čím více květů, tím je med tmavší, 3 citrony nebo 2 lžičky kyseliny citronové, 3 kg cukru.

Postup: Do hrnce s vodou vložíme ve studené vodě krátce oprané pampeliškové květy. Povaříme asi 10 minut, poté přidáme na kolečka nakrájené chemicky neošetřené citrony nebo kyselinu citronovou. Necháme vyluhovat 6 hodin až jeden den. Scedíme přes plátýnko.

Přidáme cukr a vaříme 1 až 2 hodiny velmi mírným varem, až dosáhneme požadované konzistence. Vřelý med plníme do čistých skleniček a ihned zavíčkujeme. Není nutné již zavařovat. Pokud budete vařit medík při vysoké teplotě, bude tmavší a bude mít karamelovou chuť.

Tip Jany: K pampeliškám můžete přidat i kvítky sedmikrásky nebo hluchavky.

 

Video
Video se připravuje ...

Čaj z kořene pampelišky Videoredakce ženských titulů

Fotogalerie
7 fotografií