Trojlístek je po zimním spánku pohublý, do pochutin se tak medvědi pustili bez většího rozmýšlení. „Žádné dorty se šlehačkou, koláče. Loni jsme jim změnili jídelníček, přizpůsobili jsme ho tomu, s čím by se setkávali v přírodě. Je poznat, že jsme se dali správným směrem. Medvědi jsou vyrovnanější, dobře spolupracují,“ uvedl ošetřovatel velkých šelem Karel Kuneš.

Video
Video se připravuje ...

Eliška (20), Honzík (20) a Miky (30), medvědi hnědí z plzeňské zoo, slavili narozeniny. Romana Vébrová

Před měsícem probuzené šelmy si tak při oslavě pošmákly na trávě, senu, větvičkách, kořenové zelenině, syrových vejcích či kuřatech. „Po probuzení je základ právě ta tráva, seno, různé malé větvičky. Medvěd je převážně býložravec, začínáme tím, co najde v přírodě po zimě,“ uvedl ošetřovatel.

Přírodní strava

Eliška, Honzík a Miky budou ještě do konce května hubnout a vylíná jim zimní srst. „Nabírat začnou až tak od června. To už jim navyšujeme krmnou dávku, dostanou ovoce, které se v přírodě objeví, přidáme ryby a kuřata. Při tomto způsobu stravy, kdy jsme naprosto vyloučili pečivo, se jim výrazně zlepšila kondice. Potravu si ve výběhu musí hledat, rozhýbou se,“ pochvaloval si chovatel.

Huňáči jsou poměrně vybíraví a každý má své chutě. „Honza má třeba rád vařenou rýži, tu Eliška nemusí. Ta si pochutná na pórku, který zase nejí Honza. Miky má rád ořechy, takže jim sestavujeme jídelníček podle toho, co jim chutná,“ dodal Kuneš.

Hektarové teritorium

Medvědí trio obývá v plzeňské zoo hektarový výběh. „Vybudován a otevřen byl v roce 1998. Medvěd Miky je jeden z původních, který přijel v tom samém roce. Nejvíce medvědů tu bylo sedm najednou, vystřídalo se jich tu postupně devět,“ vypočetl mluvčí zoo Martin Vobruba.

Všichni tři plzeňští medvědi se narodili na jihu Čech. „Eliška s Honzíkem v Českém Krumlově a byli nám předáni po natáčení večerníčku Méďové II. Miky je ze zoo v Hluboké nad Vltavou, všichni tři jsou příbuzní,“ doplnil Vobruba. Sourozenci Eliška s Honzíkem jsou v „nejlepších letech“, jejich strýc Miki už se přesouvá do seniorského věku. Ve volné přírodě se medvědi hnědí dožívají 30 let, v zajetí i o deset let více.

Fotogalerie
10 fotografií