Bizarní plaz je obdivuhodnou hříčkou přírody. Díky výbornému maskování splyne s kameny a pískem, lidské pozornosti tak tento druh unikal prakticky až do roku 2006. Unikátní je pak konec hadího ocasu. Je roztřepený tak, že vytváří dokonalou iluzi nohou a zadečku pavouka.

Video
Video se připravuje ...

Plzeňská zoo jako jediná na světě chová unikátní zmije pavoučí. Romana Vébrová

„Když má tenhle had hlad, stočí se, že má konec ocasu před hlavu, a pohybuje s tím jakoby pavoukem. Přiletí pták, který chce pavouka ulovit, ale zmije uloví a sežere toho ptáka,“ popsal lovecký um vzácného plaza ředitel zoo Jiří Trávníček.

Propracované terárium

Plzeňské zahradě se podařilo získat pár zmijí pavoučích od švýcarského chovatele. Dvouletým plazům tu vybudovali za 650 tisíc jedinečné biotopové terárium, které přesně kopíruje náročné přírodní podmínky jejich domoviny, západoasijských hor.

Tam jsou výrazné výkyvy mezi nočními a denními teplotami. Vše řídí počítač, čidla hlídají správnou teplotu, ta se pohybuje mezi 14 až 40 stupni. A zmijím to svědčí. „Zdá se, že se jim tu daří, jedna už žrala, druhá se bude svlékat,“ uvedl Trávníček.

„Defektní“ had

První seznámení světa s atypickým plazem je spojené s omylem. Přírodovědci se domnívali, že mají co do činění s jinou zmijí, a charakteristické zakončení ocasu považovali za určitou nedokonalost. 

„Už v roce 1968 tuhle zmiji našli, ale mysleli, že se jedná o zmiji perskou s jakousi anomálií v podobě výrůstku na ocase. Ten kus byl tehdy umístěný v americkém Chicagu, ale více se mu nikdo nevěnoval, až v roce 2006, kdy bylo tohle zvíře prakticky znovuobjeveno a pojmenováno,“ popsal herpetolog Miroslav Dohnal.  

Fotogalerie
13 fotografií