Černá zvířata s charakteristickými bílými pruhy byla připravená nedat se lacino. Zahalenému komandu ošetřovatelů práci řádně „zpříjemnila“.

Nevinně vypadající šelmičky okamžitě odhalily sebemenší nezakryté části lidského těla a odporně páchnoucím výměškem mířily proklatě přesně. Nejvíce spadeno měly na oči.

Přesné zásahy

„Pálí to opravdu hodně a v případě zásahu je třeba okamžitě oči vypláchnout vodou,“ popsala Kateřina Misíková z plzeňské zoo. Vyhráno neměli ani ti, kterým smrdutá sprška jen ohodila ochranný oděv.

„Vypadalo to sice nevinně, avšak odér prošel skrz,“ dodala výmluvě Misíková. Do toho pršelo, všude bylo bláto. I tak ošetřovatelé zkušeně odchytili všech 19 skunků, u nejmladších zvířat určili pohlaví, a po očkování všechny ihned zas vypustili.

Páchnoucí ochrana

Pokud se skunk cítí ohrožený, vystříkne ze žláz pod ocasem páchnoucí sekret. Trefí se na vzdálenost až 3,5 metru. Odér připomíná směs česneku, zkyslého mléka a spálené gumy. Musí to být síla, protože cítit je až na 1,5 km!

Lidem se z něj dělá na zvracení, citlivější jedinci mohou omdlít. Při styku s vodou zápach ještě zesílí. Pokud zasáhne oči, může vyvolat i dočasnou slepotu. 

Bydlí u cizích

Skunk pruhovaný není nadarmo zvaný též skunk smradlavý. Je to noční šelma obývající severní Ameriku. Rád zabydluje cizí nory, umí si ale vyhrabat i vlastní. Živí se hmyzem, malými savci, mršinami, nepohne ani rostlinnou stravou.

Orientuje se čichem, zrak má slabý. V dospělosti váží kolem 4,5 kg. Samice rodí po dvouměsíční březosti až 10 mláďat.  Dříve jej zoologové řadili mezi lasicovité šelmy, teď má již samostatnou čeleď. 

VIDEO: Tohle pes nečekal! napadl skunka a hořce toho litoval.

Video
Video se připravuje ...

Pes napadne skunka a hořce toho lituje. liveleak.com

Fotogalerie
9 fotografií