✚  Jsem muž, 39 let, pracuji jako IT specialista a po několika dietách mám podle chytré váhy BMR jen 1747 kcal, přitom BMI 28,9 a podkožní tuk 22 %. Lze nějak efektivně zvýšit BMR? Nebo už musím počítat s touto hodnotou a přizpůsobit tomu jen příjem kalorií? Mirek

Odpovídá: Internistka Kateřina Cajthamlová

Bazální rychlost metabolismu (BMR) je naměřená orientační hodnota energetického výdeje organismu v klidu. Určuje, kolik kalorií potřebujete denně přijmout, abyste správný chod základních životních funkcí (tedy činnost orgánů a systémů v klidu, vleže, bez jakékoli činnosti i bez trávení potravy).

Významnější hodnotou pro určení energetické a živinové potřeby je celkový energetický výdej organismu, v němž je zahrnuta navíc potřeba energie na běžné denní činnosti (pohyb, myšlení, trávení), a který záleží stejně jako BMR na věku a tělesné stavbě, ale navíc také na zdravotním stavu a psychické i fyzické zátěži.

Přidejte pohyb

Bez zvýšení fyzické zátěže se BMR nezvýší, dietou bez pohybu se naopak snižuje. Pokud byste stravou pokrýval pouze BMR, budete žít na energetický dluh a výsledkem bude pokles metabolického obratu, v horším případě (pokud se nebudete pravidelně hýbat alespoň 12 hodin týdně aerobním vytrvalostním typem pohybu i ztráta aktivní hmoty a chátrání organismu - tomu se tělo dietářů brání zvýšením útrobního tuku - ten zase vede ke snížení citlivosti tkání na inzulin a metabolickým změnám (riziko cukrovky a zvýšeného krevního tlaku).

Doporučuji tedy přidat pravidelný pohyb (chůze, běh, plavání, jízda na kole) alespoň hodinu denně a 3 hodiny každý den o víkendu. Musíte se stravovat racionálně s respektem k vašemu zdravotnímu stavu (poraďte se se svým lékařem).

Zjistíte-li, že hodnota vašeho BMR nestoupá, bude třeba navštívit specializovanou poradnu a nechat si změřit i další parametry - vaše váha není zas tak chytrá, abyste její údaje bral jinak než jako hrubě orientační a velice nepřesné....

Souvisí činnost střev s psychikou?

Už dlouho, od doby, co jsem vypila kávu se zkaženou smetanou, mne trápí průjem, bez léků nemohu vyjít ven. Přitom sono, rozbory krve ani kolonoskopie nic neodhalily. Už z toho nemám chuť jíst, špatně spím, mám z toho žaludeční neurózu.

Stále na to myslím, jsem bezradná, začínám být zlá, přestávám mít chuť do života, přitom mám na starosti celou rodinu, pomáhám rodičům i mladým s vnoučaty, chodím do práce…Už nevím, jak dál. Nemůže to mít psychický důvod, když vyšetření dopadla dobře? Jarmila

Odpovídá: Internistka Kateřina Cajthamlová

Vzhledem k tomu, že veškerá vyšetření jsou zcela v normě (nevím, zda vám pan doktor dělal i vyšetření na bakterie – výtěr z konečníku, nebo zda někdo zjišťoval, zda nemáte intoleranci laktózy, případně – pokud hubnete – zda nejde o zvýšenou činnost štítné žlázy, to by byla poslední vyšetření, která má ještě cenu zkusit udělat), stav opravdu nejvíc vypadá jako psychosomatický.

Úzkostná porucha nebo deprese

Vzhledem k tomu, že se staráte o rodiče a vnoučata – a to při běžném pracovním zatížení – a popisujete i nechutenství a poruchy spánku, nejvíc mi celá situace připadá jako úzkostná porucha nebo deprese při přetížení a starostech o blízké.

Pokud by to bylo toto, mohla by pomoci dovolená, snížení zátěže, odpočinek, případně malá dávka antidepresiv. Zkoušela jste léky na ovlivnění střevního pohybu? Nenapsal vám nějaký lék gastroenterolog, který vám prováděl kolonoskopii? Obrátila bych se i na toto specializované oddělení. V léčbě funkčních průjmů mají gastroenterologové řadu zkušeností.

Přeji úspěšné nalezení příčiny vašeho stavu a účinnou léčbu a případně se poraďte i s psychologem. Starání se o rodiče je psychicky náročná – a někdy i nevděčná činnost, zejména cítíte-li se nadměrně odpovědná za blaho ostatních....

Blesk Podcast: LSD, lysohlávky i MDMA nadějí duševně nemocných, říká Eva Césarová.

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: LSD, lysohlávky i MDMA nadějí duševně nemocných, říká Eva Césarová Jiří Marek, Lukáš Červený, Aleš Brunclík