Odpovídá: Mgr. Lenka Hlavičková, Ph.D., terapeutka, psychoterapeutka a lektorka

S dospívajícími už toho moc neuděláte. Je to věk, kdy se potřebují osamostatnit, a s tím souvisejí i různá rizika. Dělejte to, co předtím: mluvte s nimi, projevujte zájem, buďte jim oporou, ale jasně nastavujte hranice. Dejte najevo, co je pro vás nepřípustné a proč – slušně, s klidem a respektem, ale jasně.

Pokud vidíte, že je to moc – dítě zanedbává školu, chodí domů opilé, schází se s rizikovou partou a podobně – vyhledejte odbornou pomoc. Poradit se může i rodič sám, individuální případy vyžadují různé způsoby řešení. Důležité je dítě neztratit, udržet s ním kontakt, když samo si pomoci nedokáže – proto křik a výčitky nepomohou.

Odpovídá: MUDr. Kateřina Cajthamlová, internistka, terapeutka, popularizátorka zdravého životního stylu

Hodnota »příliš« je vše, co škodí fyzickému, duševnímu nebo sociálnímu zdraví. U abstinujících je příliš jakkoli malá dávka, kterou si i po dlouholeté abstinenci vezmou. U dětí do 15let je příliš jakýkoli alkohol. Představa, že existuje nějaká neškodná, nebo dokonce zdraví prospěšná míra pití, je sebeklam a vždy záleží na konzumentech – jejich věku, zdravotním stavu, tendencích k závislosti a duševní či fyzické zátěži.

Kdykoli se vynoří závislost nebo problematické pití, je dobré zkusit abstinovat alespoň rok. Pokud se to nepodaří, je dobré hledat pomoc u psychologa, psychiatra nebo adiktologa. A velice rychle tehdy, pokud začínají s alkoholem experimentovat děti či mladiství.

Odpovídá: PhDr. Marta Boučková, psycholožka, Střediska praktické psychologie

Pokud se týká ojedinělého experimentu, kdy si pubertální děcko vyzkoušelo, co znamená opít se, pak si myslím, že není třeba panikařit. Mělo by stačit zareagovat rodičovsky, tzn. rozhodně to mlčky nepřejít, ale ani z toho nedělat tragédii. Pokud se ale situace opakuje, pak je třeba s dítětem mluvit, problém pojmenovat, rozhodně doporučuji vzít na pomoc odborníky, kteří se specializující na problémy alkoholové závislosti u dětí a mládeže.

VIDEO: Psycholog Mertin o rotační výuce, obézních dětech a na co jsme při tvorbě opatření nemysleli.

Video
Video se připravuje ...

Psycholog Mertin o rotační výuce, obézních dětech a na co jsme při tvorbě opatření nemysleli Pavlína Horáková

Odpovídá:  PhDr. Václav Mertin, psycholog mající praxi v pedagogicko-psychologické poradně

Jen nezkušený dospívající nemusí ještě vědět, že dvě příjemné hodinky uvolnění způsobené alkoholem bývají vykoupeny dalšími hodinami nepohody. Navíc platí totéž jako pro podobná »řešení«, a totiž, že problém zmizí právě pouze na ony dvě hodiny.

U dětí a mladistvých mají otěže konzumace alkoholu držet pevně v rukou rodiče. Samozřejmě stane se, že všechno neuhlídají, ale pak musí nastoupit opatření. Ta by měla mít jinou logiku než trestání. Choval ses jako mladší, protože dospělý se napije s mírou, a to jsi nezvládl. I my se k tobě nějakou dobu budeme chovat, jako kdybys byl o dva tři roky mladší.

Fotogalerie
5 fotografií