Ačkoli samozřejmě není možné přesně vědět, co naši předkové jedli v různých částech světa, celá řada vědců věří, že díky tomu, že jejich strava sestávala z opravdových (tzn. průmyslově nezpracovaných) potravin a fyzické aktivity, měli lovci a sběrači pravděpodobně mnohem nižší výskyt chorob způsobených životním stylem, jako je obezita, cukrovka a srdeční choroby.

Paleo dieta je nutričně vyvážené a kompletní stravování, byť vylučuje či výrazně omezuje celé skupiny potravin, námi vnímaných jako základní. To, co je striktně vyloučeno, je většina zpracovaných a rafinovaných potravin.

Historie této diety

Paleo dieta byla vytvořena v 70. letech gastroenterologem dr. Walterem Voegtlinem. Byl prvním, kdo razil teorii, že návrat ke stravě našich předků z dob paleolitu by nám, lidem moderního západního světa, mohl pomoci být zdravějšími.

Stravování našich předků by podle Voegtlina a řady dalších lékařů a odborníků na výživu mohl výrazně snížit výskyt Crohnovy choroby, cukrovky a dalších chronických onemocnění, obezity a zažívacích obtíží.

Petr Havlíček
Autor: archiv Blesku

Základní potraviny, dostatek bílkovin

Základem paleo stravy je, podle dr. Sarah Ballantyneové, Ph.D., uznávané přední světové odbornice na paleo stravování, rostlinná strava, přičemž dvě třetiny vašeho talíře tvoří rostlinné potraviny a pouze jedna třetina potraviny živočišné.

Konzumace masa, ryb a mořských plodů je samozřejmostí,  protože tyto potraviny poskytují životně důležité plnohodnotné bílkoviny a další živiny, které nelze získat z rostlinných zdrojů.

Jedním ze základních doporučení je i preference výběru co možná nejkvalitnějších potravin, vyprodukovaných přirozeným způsobem (a nejlépe v bio kvalitě) a s minimálním průmyslovým zpracováním.

Výběrem vysoce kvalitních potravin a naopak vyloučením potravin podezřelých z negativního vlivu na hormonální rovnováhu, zánět, střevní mikrobiotu a propustnost střev může paleo dieta pomoci zlepšit celou řadu zdravotních problémů.

Není kalorie jako kalorie. Na co zapomínáme při hubnutí?

Některé klinické studie dokazují, že paleo dieta zlepšuje rizikové faktory kardiovaskulárních onemocnění, potlačuje zánětlivá onemocnění, zlepšuje glukózovou toleranci, pomáhá při hubnutí, a může dokonce zlepšit autoimunitní onemocnění. Některé klinické studie ale tvrdí opak, především v případě kardiovaskulárních onemocnění.