Ať už v náručí hledáte podporu či bezpečí nebo objetím vyjadřujete radost či lásku, nejde jen o emoční záležitost. Objímání není totiž jen balzámem pro duši, ale i všelékem pro tělo!

Je to všelék zdarma

Jak objetí našemu tělu pomáhá:

● Odbourává stres a zklidňuje, snižuje totiž hladinu stresového hormonu kortizolu.

● Díky objímání dochází k dokonalé relaxaci. Uvolňují se svalová napětí a bloky.

● Přirozeně působí proti depresím a úzkostem.

● Dodává pocit jistoty, bezpečí, lásky sebejistoty a důvěry.

● Navíc objetí zvyšuje v mozku produkci serotoninu – hormonu štěstí.

Výhody potvrzuje i studie

To, že objímání je zdravé, potvrzuje i studie vědců z americké univerzity v Severní Karolíně. Podle ní dobrovolníci, kteří se neobjímali, měli mnohem rychlejší tepovou frekvenci oproti lidem, již se pravidelně objímali se svým partnerem. Ti měli totiž tep klidnější.

Splňte denní minimum

Objímání je zdravé, proto se doporučuje denně nastřádat alespoň 4 objetí! „Potřebujeme čtyři objetí denně, abychom přežili. Potřebujeme osm objetí denně, abychom vydrželi. A dvanáct objetí denně potřebujeme, abychom rostli,“ říkala mezinárodně uznávaná rodinná terapeutka Virginia Satir. 

Pomáhá řešit konflikty

Světoznámá psycholožka Jiřina Prekopová rozpracovala objímání jako efektivní metodu řešení konfliktů. K lásce patří i spory a hádky, je ale důležité si věci vyjasnit a dojít ke smíření, nejlépe objetím. Takové řešení konfliktů je důležité nejen ve vztahu rodič a dítě, ale i v partnerských vztazích, zejména u rodičů, kteří se pohádají před svými ratolestmi. Pokud se tak stane, měli by se před svými dětmi také usmířit. A jak jinak to dát najevo než objetím...

Autor: istock.com

Když potřebujete »domazlit«

Psycholožka Jiřina Prekopová také zmiňovala, že někteří dospělí jsou »nedomazlení«, jelikož v dětství měli »studený odchov«, tedy že se jim nedostalo tolik lásky, kolik by potřebovali. A právě objímání může částečně takový deficit z dětství vyrovnat.

Méně sexu i masturbace. Podle sexuoložky Češi trpí chronickým stresem, koronavirový babyboom se nekoná.

Video
Video se připravuje ...

Méně sexu i masturbace. Podle sexuoložky Češi trpí chronickým stresem, koronavirový babyboom se nekoná Pavlína Horáková, Lukáš Červený