Nadace Člověk v tísni opět po roce zveřejnila svůj Index odpovědného úvěrování. Index u každé společnosti hodnotí celkem 16 parametrů týkajících se nákladů, srozumitelnosti a přístupu ke klientům. Tím se zásadně liší od běžných úvěrových srovnávačů zaměřujících se především na cenu. Náklady půjčky ovšem při hodnocení hrají i tak velkou roli.

Důležitá je nejen cena

Na trhu se totiž stále najdou společnosti, které klientům poskytují neférový spotřebitelský úvěr. Úroky jsou v některých případech dokonce tak nepříznivé, že si klient může půjčit 50 tisíc a spolu s poplatky je následně donucen společnosti vrátit až 130 tisíc korun.

Průzkum zkoumal také například chování společností v případě předčasného splacení. Zákon totiž sice výslovně stanovuje, že si věřitel v takovém případě nesmí říct o více než 1 % z vypůjčené částky, některým společnostem se však toto pravidlo daří obcházet. Například na Zonky ale máte předčasné splacení zdarma.

Autor: Zonky

Vše si pečlivě zkontrolujte

Odpovědný poskytovatel úvěrů před vámi nic neskrývá, ani výši nákladů půjčky. Ty si můžete nezávazně spočítat na úvěrové kalkulačce dané společnosti a získat tak přehled o tom, na kolik vás půjčka na cokoliv vyjde. Náklady si pečlivě prohlédněte i při podpisu smlouvy a zkontrolujete si, že se zmíněná úroková sazba či různé poplatky opravdu shodují s tím, co bylo dříve řešeno. Ne vždy tomu tak musí být, a to zejména v momentě, kdy půjčku nenabízí přímo poskytovatel, ale některý z jeho zprostředkovatelů. 

Technologie vpřed

Na druhém místě se v indexu odpovědnosti umístilo Zonky, a to nejen díky nízkým úrokům ale hlavně díky férovému přístupu. Mimořádné splátky a předčasné splacení jsou na Zonky zdarma. Lidé si zde mohou půjčit úplně na cokoliv, nejčastěji se však obrací s žádostí o refinancování, půjčkou na rekonstrukci, nové auto.