Úspory zatepleného domu mohou být až v řádech deseti tisíců za rok a pokud vás v tomto kroku brzdí počáteční investice do zateplení, můžete využít jeden ze státních dotačních programů. O tom, že protopíme zbytečně velké peníze, vypovídá i loňský průzkum největších výrobců a zpracovatelů pěnového polystyrenu v České republice (Sdružení EPS ČR). Podle něj každý sedmý účastník uvedl, že náklady za vytápění nekontroluje vůbec a vyčkává na konečné vyúčtování energií. Přitom pravidelnou kontrolou účtů za vytápění snadno zjistíme, jak velkou částku z rodinného rozpočtu protopíme.

Zateplením můžete ušetřit až polovinu původních nákladů na energie

Snížit tyto výdaje pomůže právě kvalitní zateplení, spolu s výměnou oken. „Zateplovat je potřeba komplexně včetně oken a kvalitním izolačním materiálem. Významnou úsporu energií dokáže zateplení generovat především u starší bytové zástavby, u některých se dostanete až na polovinu toho, co jste původně platili před zateplením. V praxi můžeme výhody zateplení sledovat nejen na nižších provozních nákladech za vytápění, ale i na úsporách za klimatizaci během léta,“ uvádí Pavel Zemene, předseda Sdružení EPS ČR. Majitelé domů tak díky zateplení ušetří desítky tisíc korun ročně na vytápění. I to je jeden z důvodů, proč mají kupující o zateplené domy zájem. Rozdíl mezi zateplenou a nezateplenou nemovitostí může činit klidně i půl milionu korun.

Jděte na to chytře, využijte dotace

Aktuálně Ministerstvo životního prostředí nabízí dotační program Nová zelená úsporám, který pomáhá vstupní náklady na zateplení výrazně snížit. „Potrvá až do roku 2021. Kromě něj ale mohou zájemci využít i řadu dalších dotačních programů. Vyznat se v nich  může být pro někoho složité, proto doporučuji prostudovat si informace na webu www.renovujdum.cz, kde jsou jednotlivé programy stručně popsány a rozděleny do kategorií podle toho, zda se jedná o novostavbu či rekonstrukci nebo zda jde o rodinný dům, bytový dům, veřejnou budovu nebo budovu pro podnikání,“ vysvětluje Zemene.

Praktickou pomůckou pro výpočet dotace je také kalkulačka Nové zelené úsporám. Nejenže spočítá, zda budova při plánovaných rekonstrukcích dosáhne na dotaci a jaká bude její výše, ale i kolik vás budou úsporná opatření stát. Nová dotační kalkulačka také ukáže, kolik ušetříte na provozu a jaká je odhadovaná doba návratnosti s dotací a bez dotace. Kromě toho poskytne odhad návrhové tepelné ztráty, abyste mohli zvolit zdroj tepla o správné výkonnosti.

Ministerstvo průmyslu a obchodu navíc nabízí finanční podporu na úvodní energetické posouzení zpracované odborníkem v rámci programu www.usporysrozumem.cz,“ doplňuje Zemene.

S pěnovým polystyrenem ke spokojenému bydlení

Ze statistik roční spotřeby pěnového polystyrenu vyplývá, že se jedná o dlouhodobě nejoblíbenější izolační materiál na trhu. Většinový podíl zaujímá především na fasádách a plochých střechách. „Oblíbenost polystyrenu pramení z jeho vlastností, mezi něž řadíme pevnost, lehkost, vysokou odolnost a životnost minimálně 50 let. Vedle toho je ekologický a má vynikající mechanické a tepelně izolační vlastnosti, které na rozdíl od jiných izolačních materiálů neztrácí a v průběhu času si je plně zachovává,“ dodává Pavel Zemene.

O anketě

Anketa Sdružení EPS ČR byla realizována v březnu roku 2017 ve spolupráci s internetovým portálem www.okolobytu.cz a zúčastnilo se jí 1 254 hlasujících. Cílovou skupinou portálu jsou převážně bytová družstva a sdružení vlastníků jednotek.