Zdravím, ráda bych se zeptala, co lze pojistit? Domácnost jako taková, nebo lze pojistit jen jednotlivé spotřebiče, popř. nábytek? děkuji za odpověď a přeji hezký den(Jitka)

Jitko, běžná pojistka domácnosti kryje nábytek, spotřebiče a další movité věci. Není potřeba si je pojišťovat zvlášť. Zdi, podlahu, kuchyňskou linku, koupelnu - zkrátka věci, které jsou pevně spjaty s bytem, vám kryje pojištění nemovitosti (stavby). Má smysl pojistit si obojí (stavbu i domácnost) a přidat pojištění odpovědnosti za škodu

Co všechno je pojištěno, mám-li uzavřenou standardní smlouvu o pojištění domácnosti?(Gabina)

Gábino, pojistitelných rizik je hodně. Zkuste se podívat na pojistku samotnou. Musí to tam být uvedeno. Nejčastější krytá rizika jsou: požár, výbuch, vichřice, povodeň, odcizení, voda z vodovodního zařízení a úder blesku.

Je možné sjednat pojištění domácnosti, přestože bydlím v záplavové zóně a stěhovat se z finančních a zdravotních důvodů nemohu? Vím, že některé pojišťovací společnosti toto odmítají. Děkuji(Borek 56)

Dobrý den, Borku, ve většině případů to jde. Záleží, v jaké záplavové zóně bydlíte. Respektive pokud už u vás povodeň několikrát byla, zřejmě vás pojišťovna nepojistí. Lze si to ověřit online. Na chytryhonza.cz se po zadání přesné adresy dá zjistit, jestli a s jakým případným příplatkem je nemovitost pojistitelná.

Je možné spojit pojištění domácnosti i s pojištěním "na blbost"? Přeci jen někdy ta moje hloupost může domácnost ohrozit. (Vlasta 40)

Vlasto, tady trochu pozor. Pojistka na blbost vám nepomůže, pokud si díky vlastní blbosti zničíte třeba televizi nebo propálíte sedačku. To vám nepomůže vůbec žádná pojistka. Tato pojistka se vztahuje na poškození cizích věcí nebo zdraví. Takže sousedovi televizi klidně zničte, ale na tu svou dávejte pozor :)

Dobrý den, jak zjistím, že máš špatný odhad domova? Existují nějaké nezávislí odhadci? Nabízíte i tuto službu?(Marcela Jánská)

Hezký den, Marcelo, platí, že pojištění majetku by se mělo aktualizovat každé 3 roky. Roste cena nemovitostí i vybavení domácnosti. Ověřit si cenu můžete jednoduše online. Vyzkoušejte na http://chytryhonza.cz/pojisteni/pojisteni-majetku Zadáte metry čtvereční a hodnota se sama dopočítá.

Zaujalo vás toto téma a rádi byste se dozvěděli více? Celý chat je k dispozici zde.